Nagyvilág

Washington szerint komoly az iráni atomajánlat

irán (irán, atomprogram)
irán (irán, atomprogram)

A washingtoni Fehér Ház szerint komoly és lényegbevágó az a javaslat, amelyet Teherán Genfben terjesztett elő a nukleáris programja valódi természetét illető gyanakvás eloszlatására a kétnapos tárgyalási fordulón. A tanácskozás szerda este ért véget egy közös közleménnyel.

“Az iráni előterjesztés nagyon hasznos volt… új javaslat, és annyira komoly és lényegbevágó, hogy ilyet még nem láttunk” – mondta Jay Carney amerikai elnöki szóvivő, de részletekbe nem ment bele. “Senki sem várhat áttörést egyik napról a másikra. Ezek bonyolult ügyek. Technikai kérdések, s amint az elnök mondta, a bizalmatlanság nagyon mély” – tette hozzá.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint azonban még nincs ok az örömre. “Az eredmények jobbak, mint Almatiban (az áprilisi tárgyalásokon), de ez nem garantálja a további haladást. Nincs okunk tapsolni” – mondta.

“Kilométerekben mérik a távolságot, amelyet meg kell tenni az iráni álláspont és a Hatok álláspontjának közelítéséhez, miközben ezen az úton csak fél méternek megfelelő haladás történt” – érzékeltette a nézeteltérések komolyságát. A genfi tárgyalások szerinte “nehezek, néha feszültek” voltak, s “a legnagyobb nehézséget a kölcsönös bizalom hiánya jelentette”.

Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A közös közleményt Catherine Ashton európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő olvasta fel. Megerősítette, hogy a felek újabb fordulót tartanak Genfben három héten belül. Az elhangzottak részleteiről ő sem beszélt, csak azt mondta, hogy Irán “felvázolt egy tervet, amelyet a tárgyalások alapjául javasol”. A megbeszéléseket “lényeginek és előretekintőnek” minősítette. Ez volt “a legrészletesebb vita, amelyet a felek valaha is folytattak ezen a hosszú úton” – mondta. Közölte: megállapodtak abban, hogy a következő, magas szintű forduló előtt összehívják a nukleáris kérdések és a szankciós ügyek szakértőit.

Brit részről abban reménykednek, hogy a szerdán véget ért genfi tárgyalások “konkrét” eredményhez vezetnek, de Iránnak kell kezdeményeznie. “Iránnak kell megtennie az első lépéseket, s mi készek vagyunk arányos lépéseket tenni cserében” – mondta William Hague külügyminiszter.

Berlin szerint “a genfi tárgyalások megerősítették a reményt, hogy diplomáciai úton el lehet oszlatni az iráni atomprogram miatt felmerült aggályokat. “Sikerült útnak indítani a komoly és konkrét tárgyalásokat. Amint lehet, folytatni akarjuk azokat” – mondta Guido Westerwelle külügyminiszter.

Az iráni külügyminiszter is “azt reméli, hogy új szakasz kezdődik Irán és a Hatok viszonyában”. Az 5+1 csoport “tanúsította, hogy megvan benne a politikai akarat az előrehaladáshoz” – mondta Mohamad Dzsavad Zarif. A politikus elismerte, hogy “ha aggodalmakat kelt a nukleáris program, akkor logikus, hogy válaszolni kell ezekre az aggodalmakra”. “Remélem, el tudjuk érni közös célunkat. A részletek lesznek a legnehezebbek” – jósolta.

Ami a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértőinek előre be nem jelentett ellenőrzéseit illeti, Zarif azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban Iránban “korlátozások vannak, amelyeket fel kell oldani”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik