Nagyvilág

Az iráni elnök kész találkozni Obamával

barack-obama(960x640)(1).jpg (barack obama, )
barack-obama(960x640)(1).jpg (barack obama, )

Teherán nyitott arra, hogy a legmagasabb szinten tartsanak amerikai-iráni találkozókat - jelentette ki Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, akit az IRNA állami hírügynökség idézett csütörtökön. Az Egyesült Államok és Irán között 1980 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

„Egy találkozó nem önmagáért való cél és nem is tilos” – mondta. A kedden New Yorkban elmaradt amerikai-iráni államfői találkozóra utalva kiemelte, hogy „jó kezdet lehetett volna, és Róháni elnöknek nem volt elvi kifogása” egy találkozó ellen amerikai kollégájával, Barack Obamával, amely végül is nem jött létre.

„Róháni elnök mindig azt mondta, hogy a nemzeti érdekek keretében ő kész megtenni azt, amit kell” – tette hozzá a teheráni diplomácia vezetője.

Az atomprogramról is tárgyalnának

Haszan Róháni iráni elnök a The Washington Post című napilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy 3-6 hónapon belül nyélbe akarja ütni a megállapodást a nagyhatalmakkal a teheráni atomprogramról. Közölte, hogy csak úgy lehet előrelépni ebben a kérdésben, ha rövidre szabják a tárgyalások menetrendjét.

„Minél rövidebb, annál előnyösebb mindenki számára. Ha három hónap, az lenne a legkedvezőbb Iránnak, ha hat hónap, még az is jó. Hónapok és nem évek kérdése ez” – mondta Róháni a lap kérdésére válaszolva.


Fotó: AFP/Brendan McDermid

Róháni lehetségesnek tartja a kapcsolatok rendezését az Egyesült Államokkal az atomdosszié lezárása után. „Mihelyt rendeződött az atomprogram kérdése, foglalkozhatunk más kérdésekkel is. Az atomprogram problémájának megoldása után semmi sem lehetetlen a más kérdésekben való előrelépés terén” – fogalmazott Róháni arra a kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása a két ország között.

Róháni hangsúlyozta, hogy Ali Hamenei ajatollah teljes felhatalmazást adott neki az atomprogramról szóló tárgyalások lebonyolítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik