Nagyvilág

Tömve volt a börtön lőfegyverekkel

borton(210x140)(1).jpg (börtön, )
borton(210x140)(1).jpg (börtön, )

Venezuelában 105 lőfegyverből, csaknem 23 ezer lövedékből és más fegyverekből álló arzenált tártak fel a hatóságok abban a börtönben, ahol a hónap közepén a rabok közötti összecsapások 16 emberéletet követeltek.

Az elítéltek egymással rivalizáló csoportjai között szeptember 16-án lezajlott csatározások után az őrök megkezdték a fegyintézet tüzetes átvizsgálását. Mint Iris Varela szakminiszter és Francisco Arias, az érintett szövetségi állam, Zulia kormányzója vasárnap a sajtónak elmondták, még az épület feléig sem jutottak az ellenőrzéssel, de máris annyi fegyvert találtak, amennyivel “több hétig háborút lehetne vívni”.

A venezuelai börtönökben nem szokatlan a fegyvercsempészet, de ekkora mennyiségű harci eszköz jelenlétére senki nem számított.

A fegyverek mellett jelentős mennyiségű kábítószert is találtak, továbbá több alagutat fedeztek fel, amelyek minden bizonnyal szökési kísérletekre szolgáltak.

Emberi jogi szervezetek a történtekért a börtön túlzsúfoltságát is felelőssé teszik. A fegyintézetet 700 rab számára tervezték, de több mint 3700 embert őriznek benne. Ugyanez a probléma ráadásul országos szinten is létezik: az összesen kevesebb mint 17 ezer férőhelyes börtönökben csaknem 53 ezer foglyot zsúfoltak össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik