Nagyvilág

Uniós pofon jöhet az e-útdíjért is

e-utdij(210x140)(1).jpg (e-utdíj)
e-utdij(210x140)(1).jpg (e-utdíj)

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyarországon július 1-jétől alkalmazott útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek - írja a Népszabadság szerdai számában.

A lap írása szerint a Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési biztosa, alelnöke által jegyzett vélemény alapján a magyar autópályadíj-rendszer több ponton nem felel meg a követelményeknek.

Az újság többi között példaként említi, hogy a bizottság szerint az úthasználati díjak lényegesen magasabbak a kormány által tavaly novemberben, majd 2013 februárjában bemutatott díjszámítási modellből levezethető összegeknél, illetve nincsenek a modell használatához elengedhetetlen alapvető adatok.

A Népszabadság értesülése szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még tanulmányozza az augusztusban postázott állásfoglalást. Úgy tartják: “a támadás” beleillik a magyar ügyeket övező brüsszeli hangulatba, és a hiba nem a működésének első két hónapjában 27,35 milliárd forintot hozó díjrendszerben, hanem bizottsági “készülékekben” van – írja a Népszabadság. Hozzáteszik, hogy a kormány várhatóan októberben küld majd választ, aminek bíznak a sikerében. Ha mégsem így lesz, újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik