Nagyvilág

Nőtt a busztragédia áldozatainak száma

buszbaleset montenegróban (buszbaleset)
buszbaleset montenegróban (buszbaleset)

Egy túlélő szerint gyorshajtás miatt zuhanhatott a mélybe a jármű. A baleset halálos áldozatainak a száma hétfő délelőtt 19-re emelkedett.

A tragikus baleset egyik túlélője a romániai ProTv-nek elmondta, a román turistabusz egy gépkocsit próbált megelőzni a viaduktra vezető útszakaszon, és a megengedettnél lényegesen gyorsabban, mintegy 90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. “Rákiáltottam a sofőrre, hogy lassítson” – idézte fel a történteket a túlélő, aki szerint a vezető nem reagált a figyelmeztetésre. A busz másodpercekkel később átszakította a szalagkorlátot, és a mélybe zuhant.

A megszólaltatott román turista a véletlen szerencsének tulajdonította, hogy a feleségével együtt kisebb sérülésekkel túlélték a balesetet. Elmondta, ők már a felső sziklapárkányon kiröpültek a guruló buszból. Azok jártak rosszabbul, akik csak később estek ki, vagy a buszban rekedtek. A ProTV által megszólaltatott túlélő példásnak tartotta a montenegrói hatóságok gyors mentési akcióját.

A román turistákat szállító, román rendszámú busz vasárnap délután Grló térségében, a montenegrói fővárostól 30 kilométernyire északra egy völgyhídról zuhant a több mint harmincméteres szakadékba. A mentést a nehéz terep miatt alpinisták és kommandósok is segítették. A vasárnap esti jelentések még 15 halottról szóltak, román sajtóértesülések szerint hétfőn délelőtt 19-re emelkedett a baleset halálos áldozatainak a száma.

A Mediafax hírügynökség közlése szerint négy sérült állapota továbbra is válságos. A buszon – a két sofőrt is beleértve – 47-en voltak, közöttük egy hétéves gyerek. Egy hétfői kórházi közlemény szerint a gyerek állapota stabil.

A Digi 24 román hírtelevízió információi szerint az autóbusz valamennyi utasa román turista, akik szombat reggel indultak egyhetes vakációra Bukarestből. Az egyik megszólaltatott rokon szerint az utasok többsége 60-70 év körüli nyugdíjas volt, akik montenegrói, szerbiai és horvátországi kolostorokat akartak meglátogatni.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI/AP/Risto Bozovic

A román média a montenegrói közszolgálati televízióra hivatkozva arról számolt be, hogy a busz, amely a híd előtti alagútból bukkant elő, a szakadékba zuhanása előtt egy 12 éves montenegrói gyereket is elsodort: ő is kórházba került, de nincs életveszélyben.

A mentésben részt vevők szerint a busz zuhanás közben szikladarabokat szakított le a meredek hegyoldalról, amelyek közül több is az összetört buszra zuhant. Több holttest gyakorlatilag kettészakítva hevert a sziklákon – számoltak be a szemtanúk. “Istennek hála, a busz nem a folyóba zuhant, mert különben senki sem élte volna túl a balesetet” – mondta Vaso, egy grlói fiatalember.

A román hírtelevíziók műsoraiba meghívott kommentátorok egyre hevesebben bírálják az ortodox pünkösdi munkaszüneti napjaikat töltő román tisztségviselők lassúságát. A bírálatok középpontjában Titus Corlatean külügyminiszter áll, aki csak hétfőn délelőtt, mintegy 16 órával a baleset bekövetkezte után döntött úgy, hogy lemondja az Európai Unió luxemburgi külügyminiszteri tanácskozásán való részvételt, és helyette a szerencsétlenség helyszínre utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik