Nagyvilág

Vészcsúszdán távoztak az utasok – lezárták a Heathrow-t

Heathrow (heathrow, )
Heathrow (heathrow, )

A British Airways egyik repülőgépe hajtóműtűz miatt kényszerleszállást hajtott végre. A gép kiürítésekor hárman megsérültek.

Az Oslóba tartó Airbus A319-es jobboldali hajtóműve közvetlenül a felszállás után gyulladt ki. A nem hivatalos első értesülések szerint a gép madárrajjal ütközhetett. A British Airways péntek délelőtt csak annyit közölt, hogy az Airbus “műszaki hiba” miatt hajtott végre kényszerleszállást.

Az utasok és a személyzet tagjai a vészcsúszdákon hagyták el a gépet. A kiürítés során hárman könnyebben megsérültek. A repülőgépen 75 utas volt.


Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons

A déli pályát egy órányi teljes zárlat után megnyitották, de az északi zárva maradt, mivel a sérült gép azon a pályán vesztegelt. Később a gépet elvontatták, de a pálya továbbra is zárva volt a tisztítási munkálatok végeztéig.

A Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője, 98 százalékot meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik. Így a kényszerleszállás nyomán elrendelt zárlat az óhatatlanul kialakuló forgalmi torlódások miatt jó eséllyel több órás késéseket okoz a nap folyamán.

A British Airways arra kérte Londonból induló vagy oda tartó utasait, hogy ellenőrizzék, mennyiben érinti járatukat a pénteki lezárás.

A 13 órai tájékoztatás szerint a reggeli, 865-ös járat Heathrow helyett Kentben szállt le, és most is ott van. A 867-es járatról, amelynek 14.05-kor kellett volna felszállnia Budapestről, egyelőre nincs infó, azt sem tudni, hogy elindult-e ide a gép. A 18.55-re tervezett 869-es járatot a British Airways törölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik