Nagyvilág

Bojkottáljuk a Bangladesben varrt ruhákat?

banglades házomlás (dakka, )
banglades házomlás (dakka, )

A bangladesi varrónők nyomorúságos körülményei miatt olcsóbb Európában a ruha. A mostani házomlás félezer ruhaipari munkást ölt meg.

„A mérleg már 501 halott” – mondta Mir Rabbi hadnagy a mentési munkálatok összehangolását végző katonai vezérlőteremből. Az előző hivatalos szám 482 halott volt, 2437 embert sikerült élve kimenteni. A Dakka környéki Szavarban lévő nyolcszintes épületben mintegy háromezer ruhaipari munkás dolgozott, amikor az építmény kártyavárként összeomlott április 24-én.

A rendőrség hanyagság címén őrizetbe vette azt a mérnököt, akit közvetlenül a szerencsétlenség előtt megbíztak az épület biztonságosságának vizsgálatával. Abdur Razzak Hán volt a műszaki tanácsadója a ruhaüzemeknek otthont adó Rána Pláza tulajdonosának, amikor az utóbbi – engedély nélkül – három szintet ráépíttetett az eredetileg ötszintes épületre.


Fotó: AFP

A mérnököt annak ellenére vették őrizetbe, hogy az összeomlás előtti napon további vizsgálatokat javasolt. A tulajdonos, Mohammed Szohel Rána azt követően kérte fel Hánt a műszaki vizsgálatra, hogy április 23-án nagy repedéseket észleltek a falakon. A vizsgálat után Hán egy magántelevízióban azt mondta, közölte Ránával, hogy az épületet ki kell üríteni, mert nem biztonságos.

A rendőrség el is rendelte a kiürítést, de szemtanúk szerint Rána másnap reggel azt mondta az odakint összegyűlteknek, hogy az épület biztonságos. A ruhaüzemek vezetői ezután beküldték dolgozóikat. Az építmény néhány órával később összeomlott.

Mohammed Szohel Ránát még Hán előtt őrizetbe vették, s várhatóan hanyagsággal, engedély nélküli építkezéssel és azzal vádolják majd, hogy a biztonsági feltételek hiánya ellenére munkára kényszerítette a dolgozókat. Ezekért hét évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

A vásárló is felelős?

A BBC közben rámutat a bangladesi építésügyi „hatóságok” évtizedes hanyagságaira. Hét éve egy hasonló épület leomlása 64 ember halálát okozta, míg tavaly száznál is többen égtek halálra a Tazreen divatcég épületében, Dhaka mellett.

A bangladesi ruházati ipar 80 százaléka megy exportra, közel 4 millió embernek munkát adva. A BBC fel is teszi a kérdést, hogy a vásárlóknak nem kellene-e visszautasítani az ilyen munkakörülmények között készülő ruhákat.

A BBC több szakértőt is megkérdezett: Elizabeth L Cline, a Túl-öltözött: Az olcsó ruha megdöbbentően magas ára című könyv szerzője szerint a vásárlók készek az etikus divatot követni, és hajlandóak többet fizetni az ellenőrzött munkakörülmények között készülő termékekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik