Nagyvilág

Pénzt kaphat a Jobbik az Európai Uniótól

jobbik eu-zászló égetése (uniós zászlót éget a jobbik)
jobbik eu-zászló égetése (uniós zászlót éget a jobbik)

Az Európai Unió pénzügyi támogatást készül adni annak az európai pártszövetségnek, amelynek a Jobbik is tagja.

Két hét van még hátra az európai szintű politikai pártszövetségeket segítő juttatások megítéléséről szóló európai parlamenti (EP) döntésig. Az uniós támogatásokra olyan szélsőjobboldali pártcsaládok is igényt tartanak, mint az Európai Szabadság Szövetsége, illetve – a Jobbikot is soraiban tudó – Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM) – írja a Political Radical.

Az Európai Unió vezetői azért szorgalmazzák az európai pártszövetségek alapítását, mivel úgy vélik: ezek fontos tényezői az európai integrációnak, valamint „hozzájárulnak az európaiságtudat kialakításához”. Az EP ezért 2004 óta jelentős pénzügyi juttatásokkal is segíti az európai pártcsaládok szerveződését.

Tavaly az EP 11 ilyen szövetséget ismert el, összesen mintegy 18,9 millió euróval támogatva működésüket, illetve további 12 milliót különített el az azokhoz tartozó alapítványok részére. A pártok és alapítványaik a számukra elkülönített juttatást uniós kampányokra, értekezletek szervezésére, valamint kutatások megrendelésére költhetik. Kis kreativitással tehát mindarra, amire egy párt belpolitikai propagandagépezetének működéséhez szükség van – emlékeztet a blog.

Mint írják, a nyíltan EU-ellenes pártokat tömörítő szervezetek uniós közpénzből való támogatása azért is ellentmondásos, mert ezek a pártok aktívan hozzájárulnak az Európai Unión belüli feszültségkeltéshez és az egyes nemzetek közötti gyűlölet szításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik