Nagyvilág

Ötven halott a börtönben

Venezuelai börtönlázadás (venezuela, börtönlázadás, )
Venezuelai börtönlázadás (venezuela, börtönlázadás, )

Legalább ötvenen haltak meg a venezuelai börtönlázadásban.

A rabok az ország észak-nyugati részében fekvő Uribana börtönben lázadtak fel. Az előzmény az volt, hogy a foglárok razziát tartottak, fegyverek után kutatva, a rabok pedig szembeszálltak és összetűztek velük. Közben a börtön ellenőrzéséért harcoló fegyencbandák is egymás torkának estek. A börtön környékéről robbanásokat lehetett hallani.

Eddig legalább ötvenen meghaltak, köztük egy evangélikus börtönlelkész és egy katona is. A helyi kórház igazgatója közölte, hogy csaknem kilencven sebesültet szállítottak az intézetébe.

IA túlzsúfolt venezuelai börtönökben egészségtelen állapotok uralkodnak, gyakoriak a leszámolások a rabok között, állig felfegyverzett bűnbandák tartják rettegésben az elítélteket. A hivatalos adatok szerint a 34 venezuelai börtönben összesen 50 ezer elítéltet tartanak fogva, miközben 14 ezer rab befogadására tervezték őket. Az Uribana börtön 850 férőhelyes, de 2400 rabot tartanak ott fogva.

A bűnözés tekintetében Venezuela a világ egyik legveszélyesebb országa. Nemzetközi szervezetek szerint tavaly több mint 21 ezer gyilkosság történt az országban, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A százezer főre jutó gyilkosságok száma 73-ra nőtt Venezuelában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik