Nagyvilág

Németországban már nem akarnak több Koránt nyomtatni

Egy németországi nyomda visszautasította radikális iszlamisták megrendelését, amelynek értelmében 50 ezer német nyelvű Koránt kellett volna nyomtatnia a muzulmánok szent könyvéből, a Koránból.

“A Korán-köteteket nem a mi nyomdánk fogja készíteni” – közölte hétfőn a német hírügynökséggel az ulmi Ebner&Spiegel nyomdaüzem szóvivője. A württembergi cég tavaly október óta összesen több mint 300 ezer példányt nyomtatott a műből, miután az alkotmányvédő hivatal (belső elhárítás) nem emelt kifogást a megrendelés ellen.

Az utóbbi hetekben azonban országszerte vitát váltott ki az a hadjárat, amelynek keretében egy muzulmán szervezet több millió Koránt akar kiosztani a német lakosság körében. A számos német városban március vége óta zajló könyvosztogatás mögött “Az igaz vallás” nevű szervezet áll, amelyet a radikális szalafistákhoz sorolnak szakértők.
Az országos vita kirobbanása nyomán az ulmi nyomdaüzem illetékesei úgy döntöttek, hogy leállítják a Korán-kötetek nyomtatását, és erről értesítették a megrendelőt.

Németországban elsőként a rajna-pfalzi iparváros, Ludwigshafen tiltotta meg a Korán tervezett ingyenes osztogatását. A bajor belügyminiszter szerint külföldi szponzorok állnak azon radikális iszlamista csoport mögött, amely a Korán 25 millió, németre fordított példányát akarja ingyenesen eljuttatni nem muzulmán vallású német állampolgárokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik