Nagyvilág

Koránok fenyegetik a német vallási békét

„Elvben nem ellenzi a vallási iratok terjesztését” a német kereszténydemokraták alelnöke, de azért mégis.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke szerint veszélyezteti a vallási békét Németországban, hogy egy ultrakonzervatív muszlim szervezet a Korán 25 millió példányát tervezi kiosztani. A muzulmánok szent könyvét az “Igaz Vallás” elnevezésű szalafista csoport akarja eljuttatni az ország nem iszlám vallású lakosaihoz. Az ingyenes koránokat többek között börtönökben, mecsetekben, kórházakban és iskolákban is terjeszteni akarják.

„A radikális szalafista csoport megzavarja a vallási békét országunkban agresszív hozzáállásával”- mondta Günter Krings, a CDU alelnöke a Rheinische Post című német lapnak szerdán. “Ahol csak lehetséges, meg kell állítani ezt az agresszív kampányt” – tette hozzá. Krings szerint – habár “elvben nem ellenzi a vallási iratok terjesztését” – a kiadó szervezet nézeteit is figyelembe kell venni az ilyen esetekben.

Ibrahim Abu Nagia szalafista hitszónok egy, a csoport honlapján közzétett videón arra szólította fel a németországi muszlimokat, hogy a szent iratot jutassák el szomszédjaikhoz. “Ha minden muszlim így tesz, egy éven belül Németország minden lakosát elláthatjuk egy Korán-fordítással, s ha olvassák Allah könyvét, többet nem fognak terroristáknak vagy radikálisoknak bélyegezni minket” – mondta.

A csoport tervei újraélesztették a német médiában az iszlámmal és az ország négymilliós, muszlim vallású török lakosságának integrációjával kapcsolatos vitákat. A helyi sajtó beszámolói szerint a szalafisták a húsvéti hétvégén több mint 30 városban – köztük Berlinben, Hamburgban és Düsseldorfban – állítottak fel információs standokat a Korán terjesztésére, a Die Welt című napilap szerint eddig mintegy 300 ezer példányt osztottak ki a szent könyvből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik