Nagyvilág

Csoda lenne a jó Orbán-Fico viszony

Robert Fico visszatérésével ismét fagyos lehet a viszony Magyarország és Szlovákia között. A magyarokat hátrányosan érintő törvények visszavonására a szakértő szerint semmi esély.

Biztos befutónak tartják a szombati szlovákiai parlamenti választáson Robert Ficot és pártját. A Focus közvélemény-kutató felmérése szerint a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) áll a népszerűségi lista első helyén 37,3 százalékkal. Ráadásul az MVK közvélemény-kutató ügynökség által nemrégiben készített felmérés szerint Robert Ficot tartják a leghitelesebb politikusnak Szlovákiában.

Robert Fico, a szlovák nemzeti baloldal megteremtője

A szakértő elmondta: Robert Fico 1999-ben hozta létre saját pártját, amelyben egyesítette a szétesett baloldalt egy nemzeti baloldali, szociáldemokratának nevezett formációban, népszerűsége pedig azóta töretlen. „A szlovák társadalomban nagyon erős a baloldal, és a nemzeti érzelmek is erősek. Aki ezt a kettőt egyesíteni tudja, az nyerő Szlovákiában” – fogalmazott lapunknak Hamberger Judit.

A Magyar Külügyi Intézet Szlovákia szakértője hozzátette: Robert Fico a második Dzurinda-kormány kemény jobboldali reformjainak fáradhatatlan ellensége volt, magát pedig úgy állítja be, mint aki a szlovákokat megvédi a magyaroktól, azok “ármánykodásától”.


Fotó: AFP / Samuel Kubani

Az előző Fico-kormánnyal fagyos volt a viszony

Robert Fico volt már miniszterelnök, 2006. július 4-től 2010. július 8-ig. Ez volt az egyik legfagyosabb időszak a magyar-szlovák kapcsolatok szempontjából a rendszerváltás óta: a Fico-kormány hozta azt a törvényt, amely korlátozta a magyar nyelvhasználatot északi szomszédunknál, de erre az időszakra esik az új állampolgársági törvény elfogadása is, amely alapján már több szlovákiai magyart is megfosztottak szlovák állampolgárságától, amiért felvették a magyart. A mélypont 2009. augusztus 21-e volt, amikor Sólyom László elnök kénytelen volt a párkányi hídon visszafordulni, miután szlovák illetékesek közölték: nem szívesen látott vendég Szlovákiában.

Ismét magyarellenes propaganda jöhet

Hamberger Judit szerint a magyar-szlovák kapcsolatokban Fico pártjának győzelmével jó eséllyel visszaáll a 2006 és 2010 közti helyzet. „Enyhülésre nem számítok. Vissza fogja állítani a nyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény korábbi szigorát, és marad a kizáró állampolgársági törvény” – mondta a szakértő. Szerinte ezt támasztja alá a politikus Malina Hedviggel kapcsolatos kijelentése is.

Az elemző szerint a helyzetet ronthatja, hogy az euróövezeti tag Szlovákia a fiskális paktum aláírásával várhatóan pénzügyi és szociális problémák elé néz. „Erre pedig a legjobb orvosság, ha a magyar kártyával hadonászik”- véli Hamberger Judit.

Milyen lehet az Orbán-Fico együttműködés?

Az FN24-nek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes januárban azt nyilatkozta, reálisnak tartja azt, hogy eredményes párbeszédet tud majd az Orbán-kormány folytatni velük, hogy Szlovákia visszavonja állampolgársági törvényét.

Hamberger Judit viszont nem ennyire optimista. „Véleményem szerint nem megy majd semmire Orbán Ficóval. Nem fogja visszavonni az állampolgársági törvényét, még akkor sem, ha netán a magyar kormány visszavonná a kettős állampolgársági törvényt meg a határon túli magyarok szavazati jogát” – hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: „Ha mindez nem így történne, akkor elmondhatjuk, hogy megvalósult a csoda”.

Koalíciós partner lehet a Híd

Kétpárti kormánykoalíció létrehozását részesítené előnyben a márciusi parlamenti választások után Robert Fico, mint a TASR állami hírügynökségnek elmondta. Hivatalosan a Smer ugyan nem zárja ki az együttműködés lehetőségét egy párttal sem, ám három párttal állna össze a leginkább: a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH), a szlovák politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal. A felmérések alapján ugyanakkor az sem kizárható, hogy a párt egyedül is képes lesz kormányt alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik