Nagyvilág

Beismerte, hogy meg akarta ölni Obamát

A fiatal üzbég férfi - elmondása szerint - egy üzbegisztáni iszlám terrorszervezet utasítására cselekedett, és egy géppisztollyal akarta lelőni az elnököt valamelyik kampányútján.

Ulugbek Kodirov bűnösnek vallotta magát az elnök megölésével való fenyegetésben, gépfegyver birtoklásában és terroristáknak nyújtott tevőleges támogatásban. Ügyvédje elmondta: védence azzal, hogy bűnösnek vallotta magát e vádpontokban, és négy másik vádpontot ejtettek ellene, biztosan megmenekül az életfogytig tartó börtönbüntetéstől. Így is akár 30 évi börtönre ítélhetik, de szerinte körülbelül 15 évet fog kapni, és szabadulása után kitoloncolják az országból – tette hozá.

Kodirovot tavaly júliusban fogták el egy alabamai motelban. A gépfegyver, egy M15-ös és négy kézigránát átvételekor tartóztatták le; az eladó valójában egy fedésben lévő ügynök volt. Az elnök megölésével való fenyegetés abban merült ki, hogy Kodirov többször beszélt egy férfival, “az emírrel”, aki állítólag az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom terrorszervezet tagja volt. A hivatalos iratokból nem derült ki, hogy ez a bizonyos “emír” kicsoda, és valóban az üzbég terrorszervezet tagja volt-e kérdéses időszakban.

Kodirov 2009-ben érkezett az Egyesült Államokba azzal, hogy tanulni fog, de 2010 áprilisában megvonták tőle a tanulóvízumot, mert nem iratkozott be egy iskolába sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik