Nagyvilág

Farag a büdzsén a Pentagon

A Pentagon 525 milliárd dolláros alapköltségvetést kér a 2013-as pénzügyi évre, ami 9 százalékos csökkenést jelent az ideihez képest.

Az afganisztáni hadműveletek folytatásához Leon Panetta amerikai védelmi miniszter további 88,4 milliárd dollárt igényelt. A miniszter szerint a védelmi kiadások 2013-ra kért, összesen 613 milliárd dolláros összege 2017-re, az afganisztáni csapatkivonás befejezése nyomán 567 milliárd dollárra csökken.

Leépítések

A védelmi miniszter előterjesztése értelmében a hadsereg létszámát a 2010-es 570 ezer fős szintről 2017-ig 490 ezerre csökkentik, a tengerészgyalogság létszáma pedig 202 ezerről 182 ezerre csökken. A leépítés nem érinti az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamit a Közel-Keleten állomásozó erőket.

A takarékosság jegyében a Pentagon visszavon Európából két dandárt, együttesen mintegy 7 ezer embert (Németországban jelenleg három, Olaszországban pedig egy dandár állomásozik), valamint szolgálaton kívül helyez régebbi gyártmányú hajókat és repülőgépeket. Az amerikai védelmi minisztérium lelassítja a nemzetközi összefogásban fejlesztett, “ötödik generációs” F-35-ös vadászbombázók beszerzését.

Fejlesztésekre azért költenek

Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor nem mond le az olyan, élvonalbeli műszaki megoldásokon alapuló projektekről, mint egy úszó bázis létrehozása a különleges műveletek számára, a pilóta nélküli repülőgépek és a kibernetikai védelmi képességek fejlesztése, valamint a különleges harci egységek kiképzése. Az amerikai haderő folytatja tengeralattjáró-flottájának megújítását és a bombázók következő nemzedékének kifejlesztését is.

Barack Obama elnök kérni fogja a kongresszust, hogy állítson fel egy különbizottságot a gazdasági szempontból rendkívül kényes kérdés eldöntésére – jelentette ki a megszorításokkal és a leépítéssel párhuzamosan végrehajtandó bázisbezárásokkal kapcsolatban Panetta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik