Nagyvilág

“Tomit szíven lőtték, Gábor a szemem előtt vérzett el”

Holnap hozzák haza azokat a magyarokat, akiket fegyveres támadás ért Etiópiában.

Két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak Etiópiában ismeretlenek – közölte szerdán az addisz-abebai kormány szóvivője. Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült.

A Szeged24 információi szerint Fábián Tamás a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanára az egyik áldozat.

„Tomit szíven lőtték, Gábor a szemem előtt vérzett el” – számolt be ismerőseinek az egyik szemtanú, aki szerint többen csak úgy élték túl a támadást, hogy egy szakadékba ugrottak bele. A Szeged24 úgy tudja, hogy a Szegedi Biológiai Központ egyik munkatársának az esés következtében megsérült a gerince. A sérült férfi szállítása nehezíti a hazautazást.

“Nagyon ellentmondásos információkat kapunk az etiópiai esetről, valamint a csoport jelenlegi állapotáról” – nyilatkozta a Szeged24-nek Pál-Molnár Elemér, az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék vezető helyettese.

A csoport tagjaival csak a külügyminisztériumon keresztül tudnak kommunikálni. Pál-Molnár Elemér információi szerint a csoport egyik fele haza is érkezett, azonban még senkivel sem sikerült kapcsolatot teremteniük.

A Szeged24 biztos forrásból úgy értesült, hogy a másik áldozat egy szegedi bőrgyógyász, aki a geológusokkal közösen vett részt a túrán. Szabad Gábor, a Szegedi Bőrgyógyászati Klinika 38 éves adjunktusa volt.

A két magyar áldozatot követelő etiópiai merénylet magyar túlélői, a szegedi egyetem geológus kutatói német segítséggel úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába. Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője.

A Strasbourgban tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, a másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk megkezdődött – közölte, hozzátéve, hogy a nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópiába.
A Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is elindult az afrikai országba.

 


Etióp katonák az Etióp-Eritrea határnál
Fotó: AFP

Geográfusok az áldozatok

A Hír24 információi szerint az eset – amely 20 kilométerre történt az Etióp-Eritrea határtól – öt halálos áldozatot, egy súlyos sérültet követelt és két embert túszul ejtettek. Etiópiában páratlan geológiai értékek vannak, így több működő vulkán és lávató, így elképzelhető, hogy a turisták is a természeti érdekességek miatt látogattak az afrikai országba. A Hír24 úgy tudja, a négy kiutazott magyar közül három a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai tanszékének munkatársa (ezt az információt közben Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője is megerősítette), egy férfi pedig egy bonyhádi tanár, tankönyvszerző. Lapunk úgy tudja, az egyik magyar kutatónak a talajföldrajz, míg egy társának a folyók voltak a kutatási területei.

A Vörös-tenger partján fekvő, sivatagos Afari terület külföldiek számára nem biztonságos térség, mert fegyveres bandák és nomádok gyakran garázdálkodnak ott. Lapunk a területet jól ismerő forrásoktól úgy értesült, hogy kizárt, hogy a csoport fegyveres kíséret nélkül lépett volna a területre.

Németek rendőröket küldenek

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak – közölte a TEK az MTI-vel.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. “Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk” – hangsúlyozta.

Eritreai fegyveresek támadhattak

Bereket Simon etióp kormányszóvivő szerdán reggel még azt közölte, hogy az áldozatok német, belga, olasz, magyar és ausztrál állampolgárok. A csoport további két tagja megsebesült a támadás során. A szóvivő szerint a turisták elleni támadást, amely Etiópia északkeleti részén történt, az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre.

Az Afrikai Unió (AU) eritreai nagykövete viszont visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. “Ez egy szánalmas hazugság” – szögezte le Girma Asmerom.


Itt történhetett nagyobb térképen való megjelenítése

Még semmi sem biztos

Dawit Teklahaimanot, Magyarország addis-abebai tiszteletbeli főkonzulja az MTI-nek nem tudta megerősíteni azt a hírt, hogy magyar is van az áldozatok között. Magyarország Etiópiába is akkreditált nairobi követségének egyik illetékese az MTI-vel azt közölte: felvették a kapcsolatot az addisz-abebai uniós képviselettel, hogy tisztázzák a történteket, és megtudják: valóban van-e magyar állampolgár az áldozatok között.

A Corriere della sera szerint nem lehet tudni, mi történt pontosan, lehetséges, hogy több sebesült van és az sem kizárt, hogy van olyan turista, akit elraboltak. Információik szerint a merénylet még hétfő este történt Afar régióban, miután egy fegyveres csoport Eritreából Etiópiába szivárgott és tüzet nyitott egy 22 főből álló turistacsoportra. Más lapok viszont csak egy nyolcfős csoportról írnak.

Barátságtalan vidék

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil-sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben – a tenger szintje alatt – fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt.

A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait – négy brit és egy francia állampolgárt – ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. 2008-ban is több támadást hajtottak végre ebben a térségben külföldi turisták ellen.

Évente száz magyar megy oda

Évente mintegy száz magyar turista utazik szervezett formában Etiópiába utazási szakemberek szerint. Antal András, az AB Agro utazási iroda ügyvezető igazgatója elmondta, az Etiópiában történt, külföldi turisták elleni keddi támadást követően törlik a február 15-i körútjukat. Hozzátette: számos érdeklődés volt az úttal kapcsolatban, de be még nem fizetett senki.

Az ügyvezető igazgató becslése szerint egy évben mintegy 100 magyar turista látogat el szervezett formában Etiópiába. Bár a Külügyminisztérium az ország egyes részeire nem javasolja az utazást, az elmúlt 5-10 évben – a szakember tudomása szerint – nem volt atrocitás a turisták által látogatott részeken. Hangsúlyozta: az utazási iroda számára elsődleges az utas biztonsága, de az is nagyon fontos, hogy egy ilyen, drága úton a meghirdetettekből egy program se maradjon el. Az AB Agro évente maximum két körutat indít Etiópiába mintegy 12-15 fővel, az utasok figyelmét minden esetben felhívja a Külügyminisztérium közleményére.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, az OTP Travel ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: az észak-afrikai országokat nem számítva Kenya, Tanzánia, Dél-Afrika és Namíbia a legnépszerűbb úti célok Afrikában a magyarok körében.

A biztosító nem fizet

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazásbiztosítási tagozatának vezetője elmondta: az utazási irodák általában nem utaztatnak olyan országba, amely teljes egészében a nem javasolt úti célok között szerepel a Külügyminisztérium listáján, mivel ilyen helyzetben például, ha az utas visszamondja az utat, a részvételi díj egészét köteles az iroda visszafizetni.

Hozzátette: a biztosítók többsége nem vállalja a kockázatot, a magyar piacon azonban van olyan biztosító társaság, amely ilyen országokba irányuló utazás során is kínál biztosítást. A biztosítás nem érvényes terrorcselekményből, támadásból, lázadásból vagy háborúból fakadó sérülés vagy halál esetén, ha akkor, amikor az ügyfél elindul az útra, a célország a Külügyminisztérium listáján szerepel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly január-szeptemberben 3920 magyar látogatott el Afrikába, közülük 2241 érkezett turisztikai céllal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik