Nagyvilág

A magyaroknak kell dönteniük

Aggodalommal figyelik a magyarországi politikai eseményeket Olaszországban. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera külpolitikai rovatvezetője, Luigi Ippolito szerint a magyaroknak kell választaniuk, visszatérnek-e az európai útra – Orbán Viktorral, vagy mással.


Fotó: Kummer János

Hogyan látják Olaszországból a magyarországi politikai eseményeket?

Mi innen két dolgot tapasztalunk. Egyrészt aggódva figyeljük azt a politikai folyamatot, amellyel Magyarország eltávolodik Európától. Másrészről viszont azt is látjuk, hogy erre van egy erős reakció: az emberek nem értenek ezzel egyet, és kiállnak a demokráciáért és az európai értékekért.

Mennyire fontos az olaszoknak Magyarország?

Olaszország hagyományosan szimpatizál a magyarokkal. Érdeklődéssel figyeljük önöket. A magyar kultúra egyre ismertebb, az utóbbi időben Márai Sándor művei például rendkívül népszerűek nálunk. Ezért is lepett meg minket ez a politikai irányváltás.

Mit ért pontosan ez alatt?

Európa, az Európai Unió olyan, mint egy klub. A tagoktól elvárják, hogy tiszteletben tartsák a szabályokat. Ha ez a szabály az, hogy mindenki fehér inget visel, nem illik vörös ingben megjelenni.

Mit vár, merre halad tovább ez a folyamat?

Mi azt várjuk, hogy a magyar emberek az európai értékeket választják majd.

Akár úgy is, hogy leváltják a miniszterelnököt, ahogy Berlusconit is lecserélték Olaszországban?

Azt nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az embereknek kell dönteniük. Aggodalommal figyeljük Orbán Viktor tevékenységét, de nem a miniszterelnök személye a lényeg. A magyaroknak kell eldönteniük, hogy az európai utat választják-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik