Nagyvilág

Megvonhatják a szavazati jogot Magyarországtól

Az Európai Uniónak megvan a lehetősége arra, hogy megvonja a szavazati jogot egy olyan tagállamától, amely nem tartja be a demokratikus szabályokat – emlékeztet a Le Monde.

A tekintélyes francia lap internetes oldalán vezető helyen foglalkozik Magyarországgal. Mint írják, a magyarok végre felébredtek egy szörnyű rémálomból: január másodikán több tízezer ember tiltakozott az alaptörvény életbelépése ellen, amelyet antidemokratikusnak ítélnek. Az ellenzék most először hallatta ekkora erővel a hangját, és ez komoly figyelmeztetés Orbán Viktornak – írja a Le Monde.

A lap emlékeztet arra, hogy tizenhárom egykori demokratikus ellenzéki értelmiségi és politikus (többek között Rajk László, Konrád György, Demszky Gábor), akik közül többen Orbán Viktor oldalán álltak egykor a kommunizmus elleni harcban, felhívást tett közzé, amelyben megállapítják, hogy a magyar társadalom nemcsak a gazdasági válság, hanem saját kormányának áldozata is. Az aláírók petíciójukat január 7-én juttatják el az európai intézményeknek.

Az Európai Unió nehéz helyzetben van Magyarországgal, az „enfant terrible”-lel – állapítja meg a Le Monde. Nem maradhat közömbös az Orbán-kormány gyakorlatával – a média pluralitása elleni támadásokkal és az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetésével – szemben. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke két héten belül két levelet is írt Orbán Viktornak, hogy figyelmeztesse politikájának kockázataira, de ennek alig van hatása, akárcsak Hillary Clinton hasonló levelének.

A francia lap nem mulasztja el megemlíteni, hogy a Lisszaboni Szerződés 7. paragrafusa lehetővé teszi az Európai Uniónak, hogy megvonja a szavazati jogot bármely tagországtól, amely megszegi a demokratikus szabályokat.

A Financial Times közben több cikkben is foglalkozik a magyar helyzettel. A gazdasági problémák mellett aggasztónak nevezik a demokratikus rendszer általános helyzetét is. A brit lap kritizálja a változásokat a média, az igazságszolgáltatói rendszer, a választási rendszer, az egyházi ügyek, a bírói kinevezések, az alkotmánybíróság, a nemzeti bank és az egyéb költségvetési felügyeleti szervek esetében is.

A német közszolgálati televízióban is téma volt az új magyar alkotmány elleni tiltakozás. A ZDF gyermekeknek szóló hírműsorában arról beszéltek, hogy „a kormánynak mostantól több hatalma van, a többi pártnak pedig kevesebb, és ez veszélyezteti a demokráciát Magyarországon”.

A német gyerekeknek azt is elmagyarázták, hogy „sokaknak nem tetszik, hogy a kormány ellenőrizni akarja, mit mondanak vagy írnak az újságírók az újságokban, a tévében, az interneten vagy a rádióban. A kormány így akarja megakadályozni, hogy az újságírók rosszat írjanak a politikusok munkájáról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik