Nagyvilág

Rajongott a luxusmárkákért az elhunyt diktátor

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elzártsága miatt a "szeretett vezér" életéről keveset lehet tudni.

Kim Dzsong Il, a kommunista Észak-Korea vezére 1994 óta állt országa élén. Hivatalos életrajza szerint 1942. február 16-án született a Koreai-félsziget északi részén található Paektu-hegynél. Korabeli szovjet források szerint azonban Habarovszk városának közelében látta meg a napvilágot, ahol apja, a későbbi “szeretett és tisztelt nagy vezér” Kim Ir Szen századosként szolgált egy koreai és kínai menekültekből álló katonai egységben. Valószínűleg születési évét is kozmetikázták, hogy apja 30 éves korára essen (aminek a koreai kultúrában nagy jelentősége van). A hivatalos életrajz kitér arra, hogy születését egy fecske jósolta meg, s világra jövetelekor kettős szivárvány és egy új csillag jelent meg az égen.

Angolul tanult

Kim Ir Szen a második világháború végén tért vissza Phenjanba. Fia tanulmányait nagy valószínűséggel Kínában végezte (hivatalos életrajza szerint Phenjanban, a párthivatalnokok gyerekeinek fenntartott intézményben tanult). 1964-ben politikai gazdaságtan szakon kapott diplomát, s megtanult angolul is.

Apjának köszönhetően rakétagyorsasággal emelkedett a pártapparátusban: 26 évesen a Koreai Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a párt propagandáért felelős igazgatója lett. Befolyása egyre növekedett, a nyolcvanas években már gyakorlatilag ő uralta a pártot; volt kulturális miniszter és irányította a Dél-Korea elleni párttevékenységet. Egyre gyakrabban emlegették “kedves vezetőként”, majd “páratlan hazafiként, a nemzet atyjaként”, “győzhetetlen és vasakaratú parancsnokként, páratlan legendás hősként”. 1991 végén a hadsereg főparancsnokává nevezték ki, ami – lévén az észak-koreai rendszer alapja a hadsereg – kulcsfontosságú lépés volt utódlásának biztosítása érdekében.


Gyászol az egész ország, a képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: AFP

Apáról fiúra

Kim Ir Szen 1994. július 8-án bekövetkezett halála után Kim Dzsong Il átvette ugyan az ország vezetését, apja azonban holtában is elnök maradt, a pozíciót inkább megszüntették, semmint, hogy új ember töltse be azt. Kim Dzsong Il 1997-ben hivatalosan is a Koreai Munkáspárt főtitkára, a Nemzeti Védelmi Bizottság elnöke lett, így apáról fiúra szállt a hatalom.

Az ország helyzete azonban nem javult, a fegyverkezés az állam minden bevételét felemészti, így Észak-Korea a világ egyik legszegényebb állama, ahol rendszeresek az éhínségek. Phenjan a nukleáris kártya kijátszásával kísérletezik, kísérleti atomrobbantásokat hajtott végre, atomlétesítményeinek bezárásáért cserébe gazdasági segélyt és előnyöket követel.

Igazi csúcsfogyasztó volt

Kim Dzsong Il maga azonban nem vetette meg a luxust: kedvelte a homárt, a kaviárt és a szivart, a jó borokat és a konyakot, szerette a köznép számára tiltott filmeket és az amerikai női focibajnokságot. Szívesen hordta az olasz Moreschi cipőit, valamint az Omega karórákat, az italok közül pedig a Perrier ásványvizet és a Martell konyakot kortyolgatta. Az autómárkák közül pedig a Mercedes-Benz S600 Guard típust favorizálta, ám a legszívesebben a golyóálló luxusvonatán közlekedett, amelyet apjától örökölt meg. Kim Ir Szen pedig még Sztálintól kapta ajándékba. Merénylettől tartva repülő helyett leginkább a konferenciatermekkel is felszerelt vonaton utazgatott külföldre, elsősorban Oroszországba.

A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: AFP

Az elhunyt diktátor a családját is alaposan elkényeztette: a legkisebb fiának, Kim Dzsong Unnak – aki Észak-Korea új vezetője lett apja halála után – a 28. születésnapjára, amelyet január 8-án tartott, az államelnök 3 luxuspalotát ajándékozott.

Évente 100-200 ezer dollárt (21 millió és 42 millió forint) költött saját háziállatainak etetésére és gondozására. Családtagjai számára tavaly októberben többtucatnyi lovat vásárolt a leghíresebb orosz fajtából, az Orlov Trotterből. 2009-ben és 2010-ben pedig tíz amerikai gyártmányú jet-skit szerzett be Kim Dzsong Un számára, valamint 600 palacknyi jó minőségű francia bort is vásárolt.

Megnevezte örökösét

A magánéletéről szóló hírek is ellentmondásosak voltak, vélhetőleg háromszor nősült, és házasságaiból három fia született. Az öröklés kérdése 2008 nyarán vált sürgetővé, amikor Kim Dzsong Il hírszerzési jelentések szerint agyvérzést kapott, s mivel akkor egyik fia sem állt készen átvenni apja helyét, egyre erősebb lett a félelem a hatalmi vákuumtól. Kim tavaly végül legkisebb fiát, a húszas éveinek végén járó Kim Dzsong Unt nevezte meg örökösének a világ egyetlen kommunista uralkodó dinasztiájának élén.

A világ és az észak-koreai lakosság számára addig szinte ismeretlen fiatalembert négycsillagos tábornokká nevezték ki, bekerült a párt legfelső vezetésébe, személyi kultusz épült ki körülötte. A hírek szerint a legifjabb Kim alapos tisztogatást is végrehajtott, hogy megszilárdítsa hatalmát, de egyelőre nem lehet tudni, a hatalomváltás békésen lezajlik-e majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik