Nagyvilág

Kínos ügybe keveredett egy hitel miatt a német államfő

Németországban kínos ügybe keveredett Christian Wulff államfő egy 500 ezer eurós lakáscélú hitel miatt. Merkel bizalma ennek ellenére töretlen iránta.

Angela Merkel kancellár bizalma töretlen az államfő iránt – közölte szerdán a kormányszóvivő a kedden kirobbant botrányra reagálva.

Németországban kínos ügybe keveredett Christian Wulff államfő egy 500 ezer eurós lakáscélú hitel miatt. A félmillió eurós hitelt 2008-ban vette fel egy baráti vállalkozó – Egon Geerkens – feleségétől, amikor Wulff Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. 2010 elején a tartományi törvényhozásban ellenzéki képviselők a vállalkozóval ápolt üzleti kapcsolatai után érdeklődtek.

A kormányfő azt válaszolta, nincs és nem is volt üzleti kapcsolata a vállalkozóval. A hitelről a Bild című bulvárújság írt kedden, a lap szerint Christian Wulff félrevezette a tartományi parlamentet.

A szerdai lapok mind címlapon foglalkoztak az előző nap kirobbantott üggyel, a Berliner Zeitung például “Az elnök eljátszott hitele” címet adta beszámolójának, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szalagcíme szerint pedig a kereszténydemokrata államfő, Christian Wulff elleni vádaskodás “aggodalommal tölti el a berlini koalíciót”.

Az államfő személyesen még nem szólalt meg az ügyben. Az ellenzék vizsgálatot sürget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik