Nagyvilág

Lezártak egy bangkoki repteret az ár miatt

Három munkaszüneti nappal megtoldotta a hétvégét a kormány Thaiföldön az áradások miatt.

A hivatalok és az iskolák is zárva lesznek csütörtöktől hétfőig. A hónapok óta tartó monszunesők okozta árvíz nagy pusztítást végzett a középső tartományokban, és már Bangkokot is fenyegeti.

A víz kedden áttörte a főváros második repülőterét, a Don Muangot védő gátakat, és a beömlő víz miatt be kellett zárni a légikikötőt, amely elsősorban belföldi járatokat indít és fogad. Bangkok nagyobbik repülőterén, a Szuvarnabhumirun egyelőre zavartalan a forgalom, és több légitársaság ezt a légikikötőt használja a Don Muang helyett.

A helyzetet nehezíti, hogy a Don Muang repülőtéren hozták létre az árvízi mentési műveletek központját, és az egyik terminál területén több mint 4 ezer embert – akik a vízzel elárasztott otthonukból menekültek – helyeztek el. A reptér parancsnoka közölte, hogy november 1-ig a víz alá került kifutó- és leszállópályák miatt biztonsági megfontolásokból szünetelni fog a forgalom.

A hatóságok a főváros ötven kerületéből hetet nyilvánítottak veszélyeztetettnek északon és északkeleten, ahol már kisebb elöntések tapasztalhatók. Bangkok nagy része egyelőre száraz, de a hatóságok napok óta figyelmeztetnek, hogy a városközpont is víz alá kerül, ha a dél felé tartó ár odaér.

A kormány tájékoztatása szerint az áradások eddig 366 ember halálát okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik