Nagyvilág

Ünnep miatt zárva Ciszjordánia

Izrael biztonsági okokból lezárta a ciszjordániai átkelõket a Jom Kippúr, az engesztelés ünnepe idejére - közölte az izraeli hadsereg közleményében.

Az intézkedés péntek nulla órától az ünnep végéig, a szombati naplementéig tart. Kivételt csak azok a személyek képeznek, akiknek orvosi ellátásra van szükségük.

Izrael az utóbbi években az engesztelés ünnepén mindig lezárta a Jordán folyó nyugati partján fekvõ palesztin területekre vezetõ átkelõket, attól tartva, hogy palesztin szélsõségesek az ünnep eseményeit arra használhatják fel, hogy Izrael területén kövessenek el támadásokat.

A zsidó vallás legfontosabb, legszentebb és legnagyobb ünnepe, a Jom Kippúr, az engesztelés ünnepe, népies nevén a Hosszú Nap. Az engesztelés napja név arra utal, hogy a Mindenható megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bûnét. Ilyenkor érvényesek a szokásos munkatilalmak, továbbá tilos enni, inni, tisztálkodni (az egészségügyit kivéve), piperecikkeket és bõrbõl készült lábbelit használni, valamint házaséletet élni; a munkaszünetet a test szellemi részének kell szentelni. Az ünnep idején szünetel a közlekedés, a rádiók és a televíziók nem sugároznak mûsorokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik