Nagyvilág

Magyar fotóriporter a világ legjobbjai között

Balázs Attila a tiszavasvári napszámosok mindennapjait bemutató képeivel bekerült aThe Guardian című brit lapnak a világ legjobbjait bemutató sorozatába.

Az itt megtekinthető galériában az MTI  fotóriporterének tizennégy olyan képe látható, amelyeken a napszámosok egy munkanapjának életképeit mutatja be.

A téma már régóta “csiklandozott”, elkészítését azonban húztam-halasztottam – vallott a fotósorozat születéséről Balázs Attila az MTI munkatársának. Elmondása szerint az ötlet onnan jött, hogy mindig is nagyon érdekelte a kétkezi munkából megélő, kenyerüket talán legnehezebben megkereső emberek sorsa. “Gyermekkoromban Apagyon laktunk, apukám magyar-történelem szakos tanár volt, és mindig volt háztájink, mindig termeltünk valamit. Többször hívtunk segítségül napszámosokat, így sokat dolgozhattam velük.”

Amikor az ominózus képriport készült, a fotós az egész napját a napszámosok között töltötte: “azzal a busszal mentem, amivel ők mentek, útközben beszélgettem velük, együtt tízóraiztunk és ebédeltünk, s beálltam én is dolgozni.”

“Amikor azt látták ezek az emberek, hogy én nem elsősorban fotóriporterként vagyok rájuk kíváncsi, és ez a világ nem áll távol tőlem, könnyen tudok a nyelvükön beszélni, és még a munka sem fáj, megnyíltak. Ettől kezdve éreztem, ez a riport talán valamivel jobb lesz, mint a többi. Szerencsés konstelláció volt” – mesélte.

A távirati iroda fotóriportere több mint négyszáz képet készített a napszámosok munkanapjáról, ezekből harminc jelent meg az MTI fotókiadásában. A fotóriporter szerint azért tetszett a képsorozat a felhasználóknak, mert megmutat valamit a magyar ember dolgozni és tenni akarásából.

“Nem számítottam ekkora sikerre” – mondta Balázs Attila, utalva arra, hogy az Európai Sajtófotó Ügynökség (EPA) gyakorlatilag a teljes anyagot átvette, ami ekkora terjedelemben nem túl gyakori.

A fotóriporter Nyíregyházán él feleségével és két gyermekével. “A családomnak és a fotózásnak élek, ha pedig marad szabadidő, akkor azt az utazás tölti ki, amely szintén a fotózásról szól” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik