Nagyvilág

Amerikai-magyar szópárbaj alkotmányügyben

Az amerikai helyettes külügyi államtitkár szerint az ország "egypárti" kormánya bebetonozná a hatalmát az új alaptörvényben.

A magyar kormány nem ért egyet Thomas Melia, amerikai helyettes külügyi államtitkár (képünkön) kedden közölt következtetéseivel, amelyek a kabinet szerint felületes információk és rosszindulatú torzítások eredményeként születtek.

Thomas Melia a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán.

Melia kedden többi közt hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU és a NATO fontos tagja. Ugyanakkor rámutatott, hogy a jelenlegi “egypárti” magyar kormány arra használja fel példátlan kétharmados többségét, hogy olyan változtatásokat foglaljon bele az alkotmányba, amelyek megszilárdíthatják hatalmát, korlátozzák a fékeket és ellensúlyokat, és megbénítják a jövő demokratikus kormányait.

A helyettes államtitkár példaként hozta fel azt is, hogy a magyar kormány a kormánypárthoz igazodó tagokra cserélte le a médiafelügyeleti testület tagjait.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közleményében úgy fogalmaz, a magyar kormány csalódással értesült Thomas Melia nyilatkozatáról, amely Magyarország “egypárti” kormányának bemutatásával kezdi nyilatkozatát, holott a magyar kabinetet két pártból álló szövetség vezeti, amelynek tagjai a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt.

A kormány képviselője hangsúlyozza: az új magyar alkotmány tökéletesen illeszkedik az európai normákhoz és standardokhoz, az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint pedig “egy a demokrácián, a jog uralmán, és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre”.

Kovács arra is emlékeztet, hogy az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálta a magyar médiatörvényt, majd néhány apró kiegészítés után megállapította, hogy összhangban áll az európai jog- és normarendszerrel.

Az új magyar egyházi törvény elismeri az egyén teljes és elidegeníthetetlen jogát a vallása megválasztására és hite szerinti gyakorlására, mind egyénileg, mind kollektíven – fejti ki az államtitkár.

Az amerikai helyettes külügyi államtitkár szavaira szerdán Szijjártó Péter is reagált. A miniszterelnök szóvivője azt mondta: senki nincs abban a helyzetben – sem Magyarországon, sem azon kívül -, hogy megkérdőjelezze a magyar emberek akaratát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik