Belföld

Schiffer is beszélt az ET jelentéstevőivel

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormánypártok jogalkotási gyakorlata az igazi probléma, nem az alkotmány.

Elsősorban az alkotmányozás tartalmi kérdéseiről, a fékek és ellensúlyok rendszeréről, az alkotmányozási eljárásról, valamint a Költségvetési Tanácsról és a médiaszabályozásról kérdezték az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) jelentéstevői Schiffer Andrást, csütörtöki egyórás megbeszélésükön – mondta el az LMP frakcióvezetője pénteken az MTI-nek.

A politikus közölte, hogy a beszélgetésen az alaptörvénnyel kapcsolatban gyakorlatilag a Velencei Bizottság véleményét ismételte el, amely nagyon hasonlít pártjuk korábban megfogalmazott álláspontjához. A raportőröknek jelezte azt is, hogy maga az magyar alaptörvényből kirajzolódó közjogi szerkezet “minden súlyos kritikánk ellenére nem kirívó európai összehasonlításban”.

Sokkal aggasztóbbnak nevezte a kormánypártok jogalkotási gyakorlatát, például azt, ahogy “legutóbb a büntetőeljárási törvény módosítását betolták a parlament elé”. Aggasztónak nevezte továbbá a kormányoldal hatalomfelfogását, amely “nem tűri a parlamenti hatalom korlátait”.

Rendkívül súlyos változtatásnak ítélte a jogvédelmi rendszer leépítését, így az Alkotmánybíróság és az ombudsmani rendszer gyengítését, valamint azt, hogy az alapvető társadalompolitikai és gazdasági törvényeket kétharmadhoz kötik. Véleménye szerint ez utóbbi lépéssel elveszik az emberek választási szabadságát.

Schiffer András hozzátette, árnyalt képet igyekezett festeni a médiatörvényről és a Költségvetési Tanácsról (KT). Viszont azt mondta a raportőröknek, hogy a közmédiában “teljes a pártfoglalás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik