Belföld

Elszigetel vagy véd az új alaptörvény?

Az MSZP szerint figyelembe kellene venni a nemzetközi bírálatokat. A kormányfő szóvivője viszont azt mondja: sokan örülnek az alkotmánynak.

Harangozó Gábor, szocialista országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az európai értékek tiszteletben tartása Magyarország önként vállalt kötelezettsége, így azok számon kérése nem tekinthető a belügyekbe avatkozásnak, a nemzetközi bírálatokat – szóljanak akár a médiatörvényről, az új alaptörvényről vagy a bíróságok függetlenségéről – figyelembe kell venni.

Az Európa Tanács jelentéstevőinek magyarországi látogatásával kapcsolatban a szocialista politikus azt mondta: bár a raportőrök jelentésének nincs jogi következménye, ha a kormány nem hallgat a kritikára – mint ahogyan nem hallgatott az Európai Parlamentnek az új alaptörvényt bíráló, kedden Strasbourgban megszavazott állásfoglalására – az az ország elszigetelődéséhez vezet, előbb politikai, majd gazdasági értelemben is.

Szijjártó Péter mindezekre reagálva azt írta, hogy “érthető az MSZP csalódottsága, hiszen a magyar és a nemzetközi baloldal támadása Magyarország ellen kudarcot vallott”.

A magyar EU-elnökség Európa-szerte elismerést váltott ki, és nem véletlenül örülnek oly sokan az új magyar alaptörvénynek, amely olyan európai értékeket véd, mint a család, a nemzet, az emberi méltóság és a szabadság. “Akárhogyan is támadja a magyar és a nemzetközi baloldal Magyarországot, mi mindig ki fogunk állni a magyar emberekért, és meg fogjuk védeni hazánkat” – jelentette ki a kormányfő szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik