Nagyvilág

Újabb általános amnesztiát hirdetett Szíria elnöke

Aszad elnök reformokat is bejelentett, de az ígéretek nem arattak osztatlan sikert.

Az elnöki kegyelem a június 20-a előtt elkövetett összes bűncselekményre vonatkozik – közölte kedden a Szana állami hírügynökség.

Aszad elnök, akinek rendszere ellen március közepe óta tüntetések sorozata zajlik Szíriában, május utolsó napján kegyelemben részesítette azokat, akiket politikai okokból börtönöztek be, beleértve a betiltott Muzulmán Testvériség mozgalom tagjait.

Jogvédők ugyanakkor rámutattak: az amnesztia meghirdetése óta nagyjából 500-an kerültek ki a börtönökből, miközben egyes becslések szerint a tiltakozások kezdete óta több mint tízezer embert vettek őrizetbe.

Közben kedd délelőtt több tízezren tüntettek a szíriai főváros, Damaszkusz központjában Aszad elnök mellett. A Szana jelentése szerint a tömeg azért vonult az utcára, hogy támogatásáról biztosítsa az államfő előző nap bejelentett reformterveit.

Aszad beszéde után Szíria több városában is tiltakozó megmozdulások voltak, és a nemzetközi közösség részéről is “kevéssé meggyőzőnek” nevezték az államfő ígéreteit. Az elnök az amnesztia kiterjesztése mellett többi között azt ígérte, “nemzeti párbeszéd” indul, és módosítják a szíriai alkotmány 8. cikkelyét, amely kimondja, hogy az 1963 óta egyeduralkodó Baasz párt az állam és a társadalom vezető ereje. Ennek az alkotmányos rendelkezésnek az eltörlése az ellenzék egyik fő követelése.

A rendszerellenes tüntetések kirobbanása óta több mint 1300 civil vesztette életét Szíriában a tiltakozó megmozdulások leverése során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik