Nagyvilág

Gőz szabadult ki az egyik reaktorból Fukusimában

Hirtelen megugrott a sugárzás szintje a fukusimai 1-es reaktorban.

Mint a Tepco (Tokyo Electric Power Co.) energetikai társaság képviselője elmondta, “a rendkívül magas, óránként 4000 millisievert értéket az egyes reaktorblokk földszintjén rögzítették”.

A Tepco szakértőinek feltételezése szerint a sugárzás váratlan megugrása “valószínűleg arra vezethető vissza, hogy gőz szabadul ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből”. Emellett “ebből a szakaszból víz is szökik, amelynek a hőmérséklete meghaladja az 50 Celsius fokot” – jelentette az ITAR-TASZSZ.
Az adatokat az az amerikai robot szolgáltatta, amelyet pénteken küldtek be a nukleáris balesetben leolvadt egyes reaktorblokk épületébe.

Előző nap egy ideig kilenc dolgozó is tartózkodott ugyanott, hogy felszereljen egy belső nyomást mérő műszert. A Tepco közlése szerint a technikuscsoportot ért sugárdózis nem haladta meg a 4 millisievertet.

A Tepco képviselője hangsúlyozta, hogy jelenleg nem terveznek semmilyen munkálatot az egyes reaktorblokk épületében, ehelyett alaposan tanulmányozzák a kialakult helyzetet, egyebek közt ipari robotok segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik