Nagyvilág

Fukusimai erőmű: több száz kilométer hosszan sugárszennyezett a tengerfenék

Elismerte Japán, hogy a megengedett sugárzás több százszorosát mérték a tengerfenéken a  súlyosan megsérült fukusimai atomerőműtől távolabb is.

A japán tudományos minisztérium pénteken késő este jelentette be, hogy magas radioaktív tartalmú anyagokat találtak egy háromszáz kilométer hosszú, észak-déli tengerszakaszon Keszennumától Csósiig. Fukusima nagyjából a két város között félúton van.

A Kyodo hírügynökség beszámolója szerint a minisztérium figyelmeztetést adott ki, hogy a szennyezés káros lehet a tengeri halakra és más élőlényekre, a tenger gyümölcseire. A minisztérium közlése szerint május 9. és 14. között tizenkét helyszínen észleltek radioaktív jódot és céziumot a tengerfenéken, a parttól 15-50 kilométeres távolságban.

A Greenpeace csütörtökön jelentette be, hogy a tengervízben a megengedettnél magasabb sugárszintet mértek a megsérült atomerőműtől több mint húsz kilométerre. A környezetvédelmi szervezet eddig is azzal vádolta a japán kormányt, hogy nem reagál megfelelően a fukusimai nukleáris katasztrófára. A Greenpeace a japán konyhában szinte mindennap használt tengeri moszatokban normális sugárzás ötvenszeresét mérte. A környezetvédők azt is mondták, hogy független belga és francia laborokban bevizsgáltattak több halat és kagylót is, többükben a megengedettnél magasabb cézium-131 és cézium-137 volt kimutatható.

A március 11.-i, kileneces erősségű földrengés után kismennyiségű sugárzás a levegőbe is jutott a fukusimai erőműből, a szennyezés észlelhető volt Ázsia-szerte. A kínai, a dél-koreai, a fülöp-szigeteki és a vietnámi kormányok is jelentették, hogy érzékeltek radioaktivitást országuk légkörében, de mindig hozzátették, hogy az egészségre nem veszélyes mértékben.

A fukusimai prefektúrán azt mondták, hogy a térség vizeiben egyáltalán nem halásznak. A szomszédos prefektúrák halászai által kifogott tengeri élőlényeket pedig a japán halászati ügynökség szerint több helyen is bevizsgálják, és a kormány teljesen megtiltotta bizonyos halfajok halászatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik