Nagyvilág

Nem húsba vágó a szlovák állampolgárság elvesztése

Nem járna túl sok veszteséggel, ha a szlovákiai magyarok a magyar állampolgárság felvétele után elveszítenék a szlovákot.

Csak az útlevelük bánná, mert a különféle juttatások az állampolgárság elvesztése után is járnának – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

“Ha valaki a szlovák állampolgársági ellentörvényre fittyet hányva úgy dönt, kérelmezi az egyszerűsített magyar honosítást, a szlovák állampolgárság elvesztését nem feltétlenül kell, hogy megérezze. Újdonsült magyar állampolgárként ugyanis majdnem ugyanolyan jogokkal rendelkezhetünk Szlovákiában, mint annak előtte” – állítja a lap.

A szlovák állampolgárság elvesztése miatt nem foszthatnak meg senkit sem a nyugdíjától, sem a szociális juttatásoktól – tájékoztatta a lapot a Szociális Biztosító. “A nyugdíjjogosultság megítélésénél és a szociális juttatások esetében az állampolgárság nem feltétel” – állítja Jana Duriacová, a Szociális Biztosító sajtóosztályának igazgatója. Kitért arra is, hogy az állampolgárság elvesztése a munkanélküliek esetében sem von maga után változásokat. “Ha az illető meghatározott ideje fizeti a járulékokat a biztosítónak, megkapja a munkanélküli segélyt” – magyarázta.

A tartózkodási engedély automatikusan jár. Az állampolgárság elvesztésével érvénytelenné válik a szlovák személyi igazolvány és az útlevél (a honosítással magyar útlevelet kapunk), amely az állandó lakhelyről szóló okmány is egyben. Ennek hiányában viszont tartózkodási engedélyre van szükség. Tartózkodási engedély nélkül három hónapig tartózkodhatnak Szlovákia területén idegen állampolgárok, utána szükséges valamilyen jogalapot szerezni az itt-tartózkodásra.

“Hátrányba egyetlen téren kerülhetünk: szlovák állampolgárság híján nem dolgozhatunk a köz- és államigazgatásban, a belügy kötelékében” – zárja írását az Új Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik