Nagyvilág

Népszámlálás kezdődött Németországban

A német hatóságok megkezdték hétfőn az 1990-es német egyesítés utáni első népszámlálást, eleget téve az Európai Unió követelményének.

Az EU tízévenkénti népszámlálást ír elő az összes tagállam számára. Az első eredményeket 2012 őszén hozzák majd nyilvánosságra. Az egykori Nyugat-Németországban 1987-ben, az egykori Kelet-Németországban pedig 1981-ben tartottak utoljára cenzust. Az EU előírása szerint 2011-től minden tízedik évben népszámlálást kell tartani az összes tagállamban.

Németország lakosságának számát az elmúlt évtizedekben statisztikai módszerekkel határozták meg. Az idén közzétett hivatalos adatok szerint 81,7 millióan laknak Németországban. A népszámlálást végző német statisztikai hivatal szerint ez a szám nagyjából 1,3 millióval magasabb a valóságosnál.

A népszámlálást vegyes módszerrel végzik. A lakosságnak nagyjából tíz százalékát fogják népszámlálók személyesen is felkeresni, hogy kitöltessenek velük egy kérdőívet. Ezeket aztán összevetik az önkormányzatoktól, a különböző szövetségi hatóságoktól, valamint a lakóingatlanok tulajdonosaitól kapott adatokkal. A népszámlálás a becslések szerint 710 millió euróba fog kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik