Nagyvilág

Lépfene tart rettegésben egy orosz kórházat

Bizonyosan lépfenét kapott el az általuk darabolt hústól az egyik Krasznodarszk-vidéki kórház két konyhai dolgozója.

Az anthrax kórokozóját a laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták – adta hírül hétfőn az ukrán Ukr.net hírportál A fertőzés körülményeinek tisztázására nyomozás indult. Az Oroszország legdélibb megyéjében lévő Armavir városi kórházának két alkalmazottja közvetlenül a megbetegedését megelőzően az egészségügyi intézmény konyháján marhahús- darabolással foglalkozott.

Nem sokkal később magas lázra panaszkodtak, majd megjelentek rajtuk a lépfenére jellemző fekete pörkök (az úgynevezett pokolvarok).

Az orvosok szerencsére még idejében – az időigényes laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek megérkezése előtt – felismerték a veszélyes kórt, és megtették a szükséges óvintézkedéseket, valamint elkezdték a megfelelő terápia alkalmazását. Ennek köszönhetően a két beteg ma már jobban van, és nagy az esély a teljes felgyógyulásukra. Időközben az elkészült laboreredmények alátámasztották a lépfene kórokozójának jelenlétét a vérmintákban.

Az orosz hatóságok vesztegzár alá helyezték a kórházat hússal ellátó állatfarmot, és nyomozást indítottak a fertőzés körülményeinek tisztázása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik