Nagyvilág

A világ minden tévéjében ugyanaz megy

Minden idők egyik legnézettebb adása elé néz a tévétörténelem. Kate Middleton és Vilmos herceg házassága egy napra bár, de minden egyéb hírt háttérbe szorít április 29-én. A világ tévécsatornái példátlan készültségben állnak, több száz kamera, műholdas közvetítő-autó és nyolcezer riporter áll csatasorba, hogy a hercegi frigy egyetlen pillanatáról se maradjunk le.

Várakozások szerint világszerte kétmilliárd néző követi a televízióban Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét. Habár a pontos nézőszámot nehéz lenne megjósolni, a brit hercegi pár házasságkötésére eddig példátlan módon készülnek a televízió-csatornák. Becslések szerint 8000 tévé- és rádióriporter és stábja lesz jelen a ceremónián. A Green Park közvetlen közelében pedig körülbelül 140 műholdas kapcsolattal felszerelt televíziós közvetítő-autó parkol majd. A világ valamennyi jelentősebb tévécsatornája felállítja kameráját a ceremónia útvonalán. A BBC huszonegy, többek között távvezérlésű és vezeték nélküli kamerával közvetít az ünnepi szertartásról a Westminster apátságban.

Akik ennek ellenére a tévéképernyők helyett a helyszínt választják, azok a londoni Hyde Park és a Trafalgar Square óriáskivetítőin követhetik a ceremónia eseményeit. Az utóbbi helyszínre körülbelül 20 ezer embert várnak, míg a Hyde Parkba valószínűleg 200 ezren is kilátogathatnak holnap. A nagy médiafigyelem miatt a szervezők arra kérik azokat, akik a brit főváros utcáin ünneplik a nagy eseményt, hogy az alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg, és lehetőleg viseljenek kalapot.

TV stábok a Buckingham palota körül. Fotó: MTI / EPA

TV stábok a Buckingham palota körül. Fotó: MTI / EPA

A hercegi esküvő legfontosabb közvetítője kétségkívül a BBC. A brit állami csatorna az esemény házigazdájaként hirdeti magát és valóban az: 850 fős helyszíni stábbal vág neki a hercegi frigy dokumentálásának. Adását átveszi a BBC America, a BBC Entertainmenten keresztül pedig Ázsia, India, Latin-Amerika, Európa és a Közel-Kelet követheti figyelemmel az „évtized eseményeként” beharangozott házasságkötést. A BBC1 adását Afrikában a BBC Knowledge közvetíti majd. A hivatalos közlés szerint a csatorna nem húz anyagi hasznot a hercegi frigyből, így a kritikusok máris arról panaszkodnak, hogy ismét közpénzből „bőkezű” a tévé, amikor széles körben elérhetővé teszi saját adását. A bulvársajtó legnagyobb örömére a BBC az esküvő fennkölt hangulatát az X-faktor izgalmaival párosította, amikor a sikeres tehetségkutató műsor 27 éves színpadi menedzserét bízta meg a Westminster apátságban elhelyezett mintegy 60 különleges kamera felügyeletével és koordinálásával.

nézettségi rekord

Károly herceg és Diana hercegnő házasságkötését 1981-ben 800 millióan látták. Abszurd dolog, de Vilmos és Kate esküvőjének nézettségét egyedül Lady Diana 1997. szeptember 7-ei temetése haladhatja meg. Akkor az eseményt becslések szerint 2,5 milliárd néző követte a televízióban, ezzel minden idők legnézettebb eseményévé vált.

A gúnynevén csak „Beeb”-ként emlegetett BBC fő műsorvezetője Huw Edwards, az esti hírműsor bemondója lesz, az ő vállán nyugszik majd az „egész napos” adás levezénylése.
A konkrét történések mellett különböző dokumentumfilmek is mennek majd a BBC Worldwide műsorán Kate Middleton és Vilmos herceg kapcsolatáról a St. Andrew’s Egyetemen történt első találkozásától kezdve egészen az esküvő napjáig.

A The Life Channel Service, az Egyesült Királyság legnagyobb magán csatornahálózata 10 órányi élő közvetítéssel készül április 29-ére az ITV 300 munkatársának segítségével.
A műsorszóróktól akár 200 ezer fontot is kérhetnek, cserébe a felépítmények és a ceremónia forgatagában olyan „tiszta” helyet biztosítanak, ahol a riporterek leadhatják kommentárjaikat.

Az ITN nem először szab ki díjat a hercegi párról készült felvételek továbbadásáért. Az eljegyzésük alkalmából Kate-tel és Vilmossal készült interjúért percenként 2350 dollárt kért, az összeget végül jótékonysági alapítványoknak utalták át. Az ITN az esküvői közvetítésen kívül infrastruktúrájának egy részét is bérbe adja 15 nemzetközi műsorszolgáltatónak, köztük a német ZDF-nek és a kanadai CTV-nek.

A szigetországon kívül az Egyesült Államokban várható a legnagyobb érdeklődés a hercegi frigy iránt. Itt közel 140 millió nézőre számítanak. Az amerikai NBC News a brit ITN-nel társulva oldja meg az esküvői közvetítést oly módon, hogy az NBC egy 50 fős stábot küld az ITN londoni központjába, amely az Egyesült Királyság független televízió-hálózatának(ITV) hírszolgálata. Az ITV és az NBC koprodukciójának köszönhetően összesen 20 órányi anyagot készít a nagy napról. A főbb műsorvezetők között lesz Martin Bashir brit riporter, aki annak idején rávette Diana hercegnőt, hogy kamerák előtt valljon férje házasságtöréséről.

Az NBC minden márkája készül a hercegi frigyre, beleértve az időjárás-jelentést szolgáltató Weather Channelt, és az iVillage női portált is, ahol a menyasszony és a vőlegény volt főbérlőjével készült „exkluzív interjút” adják le.

A CNN, amelynek egyébként is van egy 75 fős stábja Londonban, kulcsemberként számít Piers Morganre. A csatorna a rutinos riporter brit akcentusától és londoni kapcsolataitól várja, hogy hitelesebb legyen a konkurens amerikai közvetítéseknél. „A királyi család legtöbb tagjával találkoztam és jól ismerem őket, olyan kapcsolataim vannak, amelyekről a legtöbb amerikai riporter csak álmodozhat – reklámozza az esküvői adást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik