Nagyvilág

Elhunyt a pillanatragasztó feltalálója

Elhunyt 94 éves korában Harry Coover, a pillanatragasztó feltalálója az egyesült államokbeli Tennessee államban, Kingsportban a hétvégén.

Coover évtizedeken át dolgozott az Eastman vegyipari vállalatnak, az utóbbi években már elnökhelyettesként. Az 1940-es években kísérletezett cianoakriláttal, akkori céljaira azonban alkalmatlannak találta, mivel minden ragadós lett tőle.
Csak sok évvel később használta ki és erősítette meg az anyag ezen tulajdonságát. 1958-ban került piacra a Super Glue, azaz minden pillanatragasztó őse.

Coover folyamatosan fejlesztette a ragasztót, amely ma már hajók és repülőgépek alkatrészeinek összeragasztására is alkalmazható. A feltaláló az orvostudományt is gazdagította ötleteivel, amikor a sebek összetartását és gyógyulását segítő ragasztóanyagot fejlesztett ki.

Munkájának elismeréséül legutóbb az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama a Fehér Házban fogadta, ahol átvehette a National Medal of Technologyt (nemzeti műszaki emlékérem), a mérnökök és feltalálók legmagasabb amerikai kitüntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik