Nagyvilág

Egy jemeni tábornok a tiltakozókat védi

Támogatásáról biztosította a jemeni elnök távozását követelő ellenzéket hétfőn tv-üzenetben az arab ország hadseregének egyik tábornoka. A bejelentés után páncélozott harcjárművek jelentek meg a jemeni fővárosban, Szanaában az elnöki palota, a védelmi minisztérium és a központi bank épülete körül.

“Bejelentjük, hogy támogatjuk, és megvédjük a Szanaában az Egyetem téren tiltakozó fiatalokat” – mondta Ali Mohszen al-Ahmar vezérőrnagy, az 1. páncélos hadosztály parancsnoka.
Hétfőn ezt a seregrészt vezényelték a jemeni főváros központi terére, ahol január végén kezdődtek tüntetések a tunéziai és az egyiptomi rendszerellenes megmozdulások hatására. A tiltakozók a koldusszegény ország 32 éve hatalmon lévő elnöke, Ali Abdallah Száleh távozását követelik.

Az államfő az egyre növekvő nyomásnak engedve vasárnap este menesztette a teljes kormányt. Február elején – szintén a tiltakozások hatására – bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem indul a 2013-as elnökválasztáson, és azt ígérte, nem örökíti át fiára a hatalmat. Ugyanakkor továbbra sem hajlandó lemondani.

Pénteken 52-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek a szanaai Egyetem téren, amikor a karhatalom erőszakkal elfojtott egy több tízezres tüntetést. Hírek szerint mesterlövészek vették célba a háztetőkről a tüntetőket. Ezzel megközelítette százat Jemenben a tiltakozó megmozdulásokat kísérő erőszak halálos áldozatainak a száma. A pénteki erőszak miatt tiltakozásul lemondott posztjáról hétfőn Jemen szíriai nagykövete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik