Nagyvilág

Öt ország lövi Líbia légvédelmét

Megkezdődött a nemzetközi erők beavatkozása Líbiában a párizsi csúcsot követően. Francia vadászrepülők és amerikai hadihajók lövik Kadhafi erőit.
Percről percre!

22:00

Most a támadások eredményeinek felmérése következik. Az amerikaiak további akcióiról a mostani támadás eredményeinek fényében döntenek majd – mondta el William Gortney altengernagy, az amerikai parancsnokság vezetője. Ez 6-12 óráig is eltarthat.

21:55

Lelőttek egy francia vadászgépet Líbiai felett – állítja az al-Dzsazíra állami televízió.

21:50


Több mint 20 légvédelmi rendszert lőttek szét a jól koordinált támadás során, amelyet gondosan összehangoltak az akcióban részt vevő szövetségesekkel – mondta az amerikai hadsereg vezérkari főnöke.

Öt ország lövi Líbia légvédelmét 1

21:45

Az Egyesült Arab Emírségek és Katar is részt vesz majd a líbiai katonai akciókban – jelentette be a Pentagon. A szövetséges erők Tripoli, Szabha, Natúra, Miszrata és Bengázi fölött is biztosítani akarják a légtérzárat.

21:43

Egy brit tengeralattjáró is lőtt ki robotrepülőgépeket líbiai célpontok ellen – erősítette meg a brit védelmi minisztérium.

21:38

Kadhafi szárazföldi csapatainak egy részét is lőni fogják – közölte a Pentagon – mert egyes egységek szintén rendelkeznek komoly légvédelmi kapacitással. A rakétatámadás utáni légtérzár csak a tengerparti részek fölé fog kiterjedni, illetve Tripoli és Bengázi fölé.

21:35

A Pentagon sajtótájékoztatóján részletesen ismertették az amerikai hadműveletek várható menetrendjét. Eddig 110 Tomahawk cirkálórakétát lőttek ki 20 líbiai célpontra. A tengeri hadműveletekben 25 szövetséges hadihajó vesz majd részt a Földközi-tengeren. Líbiánál van már 11 olasz és 11 amerikai (köztük három tengeralattjáró, egyenként 100-100 rakétával), egy brit, egy francia és egy kanadai hadihajó.

21:30

Addig folytatódnak a katonai akciók a következő néhány napban, amíg Kadhafi kormánya eleget nem tesz az ENSZ-határozat feltételeinek – mondta Alain Juppé francia külügyminiszter.

21:03

Az al-Arabija televízió szerint három ENSZ tengeralattjáró várakozik a tengeren a bevetésre.

21:00

Egy amerikai katonatiszt szerint amerikai, brit, francia, olasz és kanadai erők hamarosan támadást indítanak a líbiai partvidék mentén – jelentette a Reutersre hivatkozva a BBC.

21:00

Az al-Dzsazíra szerint a nyugati repülők civil célpontokat lőttek Tripoliban.

20:58

A Pentagon megerősítette, hogy Líbia partjainál amerikai hadihajók lőttek – jelentette a CNN. Az első Tomahawk típusú irányított rakéták Kadhafi légvédelmi állásait bombázzák, hogy kiiktassák a légvédelmet, mielőtt további repülőket küldenek az ország fölé. A hadművelet neve Odüsszeia Hajnal. Elsősorban Tripolinál és Miszratánál akarják kiiktatni a légvédelmet.

20:55

A brit erők is akcióba léptek Líbia helyett – jelentette be David Cameron brit miniszterelnök. Ez szerinte szükséges és jogos és lépés.

20:53

Amerikai cirkálórakétákat lőttek ki Tripolinál. Korábban több forrás is jelentette a robbanásszerű hangokat.

20:45

Hugo Chavez venezuelai elnök, Kadhafi szövetségese szerint a külföldi katonai beavatkozás a líbiai olajért indult, a líbiai emberek élete senkit sem érdekel.

20:40

Agyonlőtték az egyik legismertebb civil újságírót Bengáziban – jelentette a Guardian. Mohammad Nabbúszt a Kadhafi-párti fegyveresek gyilkolhatták meg egy tűzharc során.

20:37

Az amerikai haditengerészet Földközi-tengeren tartózkodó három tengeralattjárója is készen áll az esetleges beavatkozásra – mondta el a Reutersnek egy biztonsági tisztviselő.

20:35

A nemzetközi erők katonai beavatkozásának egyik célja, hogy demoralizálja Kadhafi erőit abban a reményben, hogy sikerül őket távolabb hajtani a fontos városoktól – mondta a BBC tudósítója, Caroline Wyatt. De persze eljöhet az a pont, amikor keményen kell beavatkozniuk a csetepatéba, tette hozzá.

20:25

Barack Obama amerikai elnök egy órán belül nyilatkozni fog a brazil riportereknek a líbiai helyzetről – közölte a Fehér Ház.

19:55

Khaled, aki szombaton reggel elhagyta Bengázit, azt írja: “Az emberek rémültek és dacosak. Sokan inkább meghalnának, minthogy lássák Kadhafit visszatérni. Fiatalok azt mondták, készek meghalni is, ha Kadhafi visszatér a városba”.

19:50

A francia légierő megsemmisített néhány tankot és páncélozott járművet Líbiában – erősítette meg a francia védelmi minisztérium.

19:35

Oroszország sajnálja, hogy a nyugati vezetők úgy döntöttek, katonai akciót indítanak Líbiában – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője a Reutersnak.

19:30

Dr Fathi Baja, az ellenzék soraiból verbuválódott Átmeneti Nemzeti Tanács egyik vezetője azt mondja, bízik abban, hogy a lázadók képesek legyőzni Kadhafi csapatait. “Az elkövetkező néhány óra bizonyítani fogja, hogy mi vagyunk olyan erősek, hogy képesek vagyunk megsemmisíteni Kadhafi bűnöző rendszerének támogatóit és zsoldosait. A Kadhafi rezsim az utolsó óráit éli, és ez az isten akarata.”

19:25

A CNN tripoli tudósítója szerint senki sem tud a fővárosban a misztratai bombázásról. Tripoliban tűzijátékkal ünnepelnek a tüntetők.

19:20

Miszratát, Líbia harmadik legnagyobb városát folyamatosan bombázzák – jelentette egy szemtanú a CNN-nek. Két napja lövik a várost Kadhafi erői – mondta a férfi.

19:05

Az Afrikai Unió Líbiával foglalkozó küldöttsége vasárnap Tripoliba kíván utazni – közölték szombaton a mauritániai fővárosban, ahol a küldöttség tagjai összegyűltek.

Az Afrikai Unió március 11-én jelentette be, hogy öt államfőből álló testületet hozott létre, amely Líbiába utazik, hogy segítsen véget vetni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és az ellenzéki fegyveresek harcainak.

19:00

Kadhafi négy tankját semmisítették meg a francia vadászgépek Bengázitól délnyugatra – számolt be az al-Dzsazíra televízió. A franciák még nem erősítették meg a hírt.

18:55

A kadhafista tüntetők készek meghalni, ha légicsapásokat intéznek a létesítmény ellen – mondta az a néhány ezer tüntető, akik Kadhafi katonai bázisa előtt gyűltek össze – számolt be a BBC tripoli tudósítója, Richard Colebourn, miután a külföldi újságírók megtekintették a bázist.

18:50

A cseh miniszterelnök szerint Prága nem kapcsolódik be a Líbia elleni esetleges katonai akcióba. Petr Necas a közszolgálati televízióban azt mondta: Csehországot nem is kérte senki arra, hogy kapcsolódjon be egy támadásba. A kormányfő ismételten aláhúzta: Csehország józanul viszonyul Líbiához, s nem tartozik azok közé, akik katonai támadást sürgetnek.

18:40

A líbiai állami tévé mindeközben a Kadhafi mellett tüntetőket mutatja.

18:35

A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó a korábbi hírekkel ellentétben csak vasárnap indul Líbiába.

18:30

Húsz vadászgép vesz részt a Kadhafi előrenyomulását megakadályozó akcióban, nagyjából 100-150 kilométeres körzetben Bengázi körül – mondta Laurent Teisseire, a francia védelmi minisztérium szóvivője.

Öt ország lövi Líbia légvédelmét 1

18:15

A francia gépek megsemmisítették első célpontjukat – mondta el a francia védelmi miniszter.

18:10

Az egyik francia gép leadta az első lövést egy líbiai katonai járműre – közölte a francia védelmi minisztérium.

18:05

Mintegy 20 harci gép vigyázza, hogy Kadhafi és csapatai betartsák az ENSZ-szankciókat: a repüléstilalmi zóna tiszteletben tartását és azt, hogy ne mérjenek csapást a lázadókra – mondta a francia védelmi miniszter az AFP-nek.

18:00

Franciaország repülőgép-hordozót is küld Líbiába – mondta a francia védelmi minisztérium az AFP-nek.

17:45

A BBC egy felkelőtől arról értesült, hogy Zintan várost, ami 145 kilométerre van Tripolitól, jelenleg is rakétákkal és nehéztüzérséggel lövik.

17:40

Élőpajzzsal védené a rezsim és annak hívei a feltételezett líbiai célpontokat. Így festenek a Líbia közelében fekvő külföldi támaszpontok, ahonnan támadásokat indíthatnak a résztvevő államok gépei.

17:30

A közös fellépéssel összhangban Amerika be fogja vetni “különleges technikai előnyeit”, hogy betartassa a repülési tilalmat – mondta Hillary Clinton.

17:25

Az amerikai erők felsorakoztak Líbia közelében, de egyelőre nem kapcsolódtak be a megindított katonai akcióba – közölték washingtoni források szombaton.

Az egyikük szerint a haditengerészet a Földközi-tengerről indított rakétatámadásokra készült fel a líbiai parti légvédelem ellen. A másik – ezt alapjában megerősítő – forrás szerint az Egyesült Államok a hadműveletek kezdeti szakaszában arra korlátozza részvételét, hogy segít a francia és más harci gépeknek a líbiai légvédelem kiiktatásában. A további lépéseket a líbiai választól teszik függővé.

17:20

Kadhafi “hazudott” a nemzetközi közösségnek, megszegte saját tűzszünetét, ezért elérkezett az ideje a cselekvésnek – mondta szombaton a BBC-nek a brit kormányfő.

A brit miniszterelnök létfontosságúnak nevezte a sürgős cselekvést. A fellépés törvényessége egyértelmű, és jóllehet a beavatkozásnak megvannak a veszélyei és a nehézségei, és mindig vannak előre nem látott következmények is, mégis jobb a cselekvés, mint a szembesülés a tétlenség következményeivel, vagyis a polgári lakosság folytatódó lemészárlásával – mondta Cameron a BBC-nek.

17:15

A párizsi találkozó után kiadott közleményben a líbiai rezsimet elfogadhatatlannak minősítették, és leszögezték, hogy a nemzetközi közösség minden szükséges beavatkozásra készen áll.

17:10

Tobrukban, Líbia keleti részén fellélegeztek a felkelők Sarkozy beszéde után, mert a nyugati beavatkozástól Kadhafi erőinek végzetes meggyengítését, végső soron pedig a diktátor bukását várják.

17:00

A nemzetközi beavatkozás megkezdődött. A francia tervek életbe léptek. Franciaországban befejezték a rendkívüli megbeszélést.

16:58

Kadhafi civileket használna élő pajzsként a nemzetközi beavatkozás ellen – idéz a BBC egy Twitter-bejegyzést.

16:55

Az egyiptomi elnökjelölt, Amr Moussa, az Arab Liga főtitkára azt mondta, a tűzszünetet be kell tartani. Nem akarunk civilek elleni támadást látni Líbiában – mondta

16:50

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott líbiai légtérzár megteremtésében francia, kanadai és brit vadászgépek vesznek részt – értesült szombaton a francia BFMT televízió a Párizsban tárgyaló holland küldöttség tagjaitól.

16:40

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök cáfolta, hogy felderítő gépeket küldött volna Líbiába. Olaszország csak katonai támaszpontjai megnyitásával járul hozzá a Líbia elleni akcióhoz – mondta.

16:35

Mirage és Rafale típusú harci gépek őrködnek Bengázi felett, amik bármikor csapást mérhetnek a líbiai tankokra – mondja egy francia tisztviselő az AP hírügynökségnek. A francia beavatkozásra még szombaton, a késői órákban sor kerülhet, tette hozzá.

16:25

Angela Merkel német kancellár a szombati párizsi rendkívüli találkozón közölte, a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban.

16:20

A Líbia felett köröző francia harci repülőgépek meg fogják akadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi civil lakossága ellen – jelentette be a francia elnök, aki egyben a francia hadsereg parancsnoka is. Hozzátette, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül más gépek is készen állnak megvédeni a “civileket a tankokkal szemben”.

Öt ország lövi Líbia légvédelmét 1

“Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be az arab országokkal együtt, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy.

16:00

Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnal katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében – jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban.

Tökéletesen elszántak vagyunk – mondta Nicolas Sarkozy, és hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását.
A francia elnök azt is kijelentette, hogy Kadhafi még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt – mondta az elnök.

15:40

Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentésre készül. Az Al Jazeera információi szerint egy háborús tanács felállítását tervezik, ahol kijelölnék a líbiai célpontokat, melyek ellen katonai csapásokat hajtanak végre. Elsőként valószínűleg a Bengázi környékén állomásozó kormányerők kaphatnak ízelítőt a külföldi légierők ütőerejéből, ezzel is jelezve, hogy első lépésként véget kívánnak vetni a város ostromának.

15:35

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a Líbia légterében tartózkodó francia repülők Rafale típusú felderítőgépek.

15:15

Francia vadászgépek repülnek Líbia felett az Al Arabiya tudósítása szerint. Az értesülést a francia BFM televízió is megerősítette, hozzátéve, hogy a gépek Bengázi felett repültek át.

14:20

Videó a reggel lelőtt gépről, melyről a lázadók azt állítják, hozzájuk tartozott és a Kadhafihoz hű erők lőtték le.

14:10

A Közel-Kelet számára a legbiztonságosabb és legstabilabb jövőt a demokrácia, a törvényesség és az emberi jogok meghonosodása jelentené, de ennek elérése e térségben sokkal bonyolultabb feladat, mint Kelet-Európában volt – írta szombaton a The Times-ban megjelent cikkében Tony Blair.A volt munkáspárti miniszterelnök szerint azokban a térségbeli országokban – Egyiptomban, Tunéziában -, amelyekben már lezajlottak a politikai fordulatok, a veszély most az, hogy e változásokat nem követi gazdasági előrelépés, és az emiatti kiábrándulásból szintén a szélsőséges csoportok húznak hasznot. Blair szerint ezért nem túlzás Marshall-terv típusú kezdeményezésben gondolkodni ezeknek az országoknak a megsegítésére. (MTI)

13:55

A Reutersnek nyilatkozó ellenzéki szóvivő állítása szerint a felkelők teljesen visszafoglalták Bengázit és elűzték a Kadhafihoz hű erőket a városból: “Négy tankot zsákmányoltunk, jelenleg a város nyugati részénél lévő hídnál folyik a kormányerők kiszorítása”.

13:40

A Reuters forrásai szerint a párizsi tárgyalások befejezése után azonnal megkezdődhet a nemzetközi katonai műveletek első hulláma Líbiában.

13:30

Tankcsata alakulhat ki Bengáziban. A CNN tudósítása szerint a felkelők és a Kadhafi melletti erők tankjai tartanak egymás felé a kelet-líbiai városban. A nyugati hatalmak és az arab világ képviselői ezzel egyidőben megkezdték a nemzetközi támadást megelőző, vélhetőleg utolsó tárgyalásukat Párizsban. A tárgyalásokon részt vesznek Katar, Jordánia, Marokkó és az Egyesült Arab Emirátusok vezetői is.

kattintson a képgalériáért! Fotó: MTI / EPA

kattintson a képgalériáért! Fotó: MTI / EPA

13:20

Pártállástól függetlenül élesen bírálták a német újságok szombaton a Merkel-kormányt amiatt, hogy nem támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Líbia feletti légtérzárlatról elfogadott határozatát, elutasítva az esetleges katonai beavatkozásban való részvételt. A konzervatív Die Welt súlyos hibáról beszélt, a baloldali Berliner Zeitung pedig feltette a kérdést: vajon a britek és az amerikaiak bátrabbak, mint a németek? (MTI)

13:00

A lázadók képviselői megerősítették, hogy a reggel Bengáziban lelőtt vadászgép hozzájuk tartozott és azt a Kadhafihoz tartozó erők lőtték le.

12:55

Fotó: MTI / AP

Fotó: MTI / AP

Két Tornado típusú vadászgép szállt fel nagyjából félórával ezelőtt a brit légierő kötelékéből a skóciai Lossiemouth támaszpontjáról. A gépek nagy távolságokra tervezett tartalék üzemanyag tartalékokkal voltak felszerelve, vélhetőleg Líbia az úticél.

12:45

A líbiai olajügyi miniszter, Shukri Ghanem szerint az elmúlt napokban drasztikusan csökkent a líbiai olajkitermelés a külföldi munkaerő elmenekülése miatt. A miniszter arra biztatta külföldi cégeket, küldjék vissza szakértőiket, hogy a termelés folytatódhasson, a kormányzat tiszteletben tartja a korábbi megállapodásokat.

Évfordulóra várnak a nemzetközi erők?

Majdnem pontosan 12 éve, 1999. március 24-én kezdte meg a NATO Jugoszlávia bombázását. A NATO erők nem rendelkeztek az ENSZ felhatalmazásával, így a nemzetközi jog szerint jogsértő módon jártak el, a bombázások végrehajtása a mai napig vitatott fejezetnek számít a nemzetközi szervezet történetében.

12:30

Az Al Jazeera tudósítója, Tony Birtley szerint a Kadhafihoz hű erőknek sűrűn lakott negyedeken kell majd áthatolniuk, ha el a akarják foglalni a várost, itt viszont komolyan felfegyverzett ellenállásra kell számítaniuk. A tudósító szerint a városban még mindig van némi utcai forgalom, az emberek egy része pedig a háztetőkről figyeli a fejleményeket. “Meglehetősen bizarr szituáció” – tette hozzá a tudósító.
12:20

Perceken belül találkozik David Cameron brit miniszterelnök Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és Nicolas Sarkozy francia elnökkel, hogy informális megbeszélést tartsanak a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt egy órával – írja a BBC. Korábban Franciaország ENSZ-nagykövete úgy nyilatkozott, a párizsi csúcs után pár órával megkezdik a nemzetközi katonai intervenciót Líbiában.

11:45

A hatodik tank, amit a felkelők elfoglaltak Miszratá városában, Tripolitól keletre.

Miszratá városa ma reggel.

11:30

Menekültek áradata özönlötte el “Európa kapuját”, a Szícilia partjaitól délre fekvő Lampedusát. Várhatóan a líbiai helyzet egyre kritikusabbá válásával újabb menekült hullámok érik majd el a szigetet. Az eredetileg 850 ember befogadására alkalmas menekülttáborban szombat reggel több mint háromezren tartózkodtak, így a helyzet továbbra is feszült. A felháborodott helyi lakosok pénteken több órán át uralmuk alatt tartották a sziget két kikötőjét, megakadályozva a parti őrség – s velük együtt több hajótörött bevándorló – révbe érését. (MTI)

11:20

Gerard Araud, Franciaország ENSZ-nagykövete szerint órákkal a párizsi csúcs után megindulhat a támadás Kadhafi erői ellen Líbiában a környéken állomásozó külföldi gépekkel – írja az Al Arabiya. “Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is egyértelműen fogalmazott az ultimátumban…a feltételek világosak. […] Úgy gondolom a tárgyalásokat követő órákban megindítjuk a nemzetközi katonai beavatkozást Líbiában.

Obama elnök tegnapi beszédében világossá tette, hogy a katonai akciónak nem csupán a felkelők által kézben tartott Kelet-Líbia status quo-jának megőrzése lesz a célja, hanem ennek az egész országra történő kiterjesztése, magyarán Kadhafi megbuktatása.

11:15

Kadhafi levelet írt Barack Obamának, melyet szóvivője olvasott fel az Al Jazeera tudósítása szerint. A levélben a diktátor így fogalmaz: “Baracka Hussein Obama számára:…minden líbiai ember engem támogat és készek meghalni értem…az al-Kaidával kell itt szembenéznem. Ön mit tenne a helyemben?” teszi fel a kérdést a líbiai ezredes az amerikai elnöknek.

11:00

Nincs elég fegyvere a felkelőknek Bengáziban. A helyi ellenálók szerint amennyiben nem érkezik nemzetközi segítség hamarosan, a város eleshet.

10:50

A bengáziban tartózkodó ellenzékiek vezetője, Musztafa Abdul Dzsalil a nemzetközi erőktől kér azonnali beavatkozást. Mint mondja, katasztrófa lesz a mai nap, ha nem indul azonnali válaszcsapás a Bengázit nehéztüzérséggel támadó líbiai kormányerők ellen.

10:25

Musztafa Abdul Dzsalil a helyi felkelő erők átmeneti tanácsának képviselője úgy nyilatkozott az Al Jazeera-nak, hogy Bengáziban lakónegyedeket lőnek a kormányzati erők tankokkal és nehéz tüzérséggel.

10:20

Az Al Jazeera tudósítója szerint folyamatos fegyverropogást hallani a Bengáziban, sőt nem sokkal korábban erős robbanás rázta meg a várost. A helyi lázadók légvédelmi fegyvereket mozgatják a városon belül a támadások irány szerint. Egyértelműen összecsapásokra került sor a kormányerők és a felkelők között. A nemzetközi erőknek még nyoma sincs, feltehetőleg a párizsi csúcsot még megvárják a beavatkozással, ahol arab, francia, brit és amerikai vezetők tárgyalnak a katonai beavatkozás részleteiről.

10:10

Felvétel az Adzsdabíjja városa elleni támadásról, szerdáról.

10:00

A BBC felvétele a arról a pillanatról, amikor lelövik a Bengázi felett repülő líbiai vadászgépet.

9:45

A BBC tudósítója az egyik Bengáziba vezető hídon kormányzati erők tankjait látta áthaladni a város felé. Barack Obama tegnapi beszédében felszólította Kadhafit, állítsa meg a Bengázi felé tartó előretörő csapatait, valamint vonja vissza őket Adzsdabíja, Miszrata és Zavíjja városából.

9:30

A lelőtt MiG-23-as vadászgép pilótája katapultált mielőtt a gép lezuhant Bengázi területén. A Kadhafihoz hű erők eközben támadást indítottak a város ellen. A hivatalos líbiai források cáfolják a támadás tényét. Amerikai, brit, francia és arab vezetők találkoznak Párizsban, hogy a már elkerülhetetlennek tűnő katonai beavatkozás részleteiről tárgyaljanak.

9:05

A Jana hírügynökség tudósítása szerint a líbiai kormányerőket megtámadták a felkelők csapatai Bengázi mellett, ezért önvédelemből alkalmaztak erőszakot. Líbiai kormányzati forrás úgy nyilatkozott az ügynökségnek: “Az al-Kaida bandái támadják a líbiai hadsereg állásait Bengázitól nyugatra”. Hozzátették, a felkelők egy helikopterrel és egy vadászgéppel is támadták a kormányzati erőket a város mellett.

8:55

Megkezdődött Bengázi ostroma. A felkelők főhadiszállásának számító kelet-líbiai várost erős robbanások rázták meg szombat reggel a BBC tudósítása szerint. A lázadók lelőttek egy a kormányerőkhöz tartozó vadászgépet is. Ez azt bizonyítja, hogy a repüléstilalmi zóna ellenére Kadhafi gépei mégis felszálltak. Egyelőre nincs biztos hír arról, mikor kezdik meg a tilalom kikényszerítését és feltehetőleg egyben a líbiai kormányerőkhöz tartozó célpontok elleni támadást a külföldi erők.

fotó: MTI / AP

fotó: MTI / AP

A felkelők közölték, hogy a kormányerők megszegték a tűzszünetet, támadást indítottak, és közeledésük miatt nekik el kell hagyniuk a várost.

A robbanásokról beszámolók szerint nem lehetett megállapítani az éjszaka, hogy bombáztak-e vagy légvédelmi ágyúkból adtak-e le lövéseket. Szombat reggel legalább egy harci gép bombázta a Bengázitól délnyugatra fekvő területet, majd két helyről füst szállt fel. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a gép hajtóművének hangja a kelet-líbiai város központjában is hallható volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik