Nagyvilág

A japán atomerőművek biztosítása nem terjed ki földrengésre és szökőárra

A japán atomerőművek biztosítási kötvényei kizárják a kártérítést földrengés, illetve szökőár okozta károkra, írta a Reuters hírügynökség.

Kizárható az amerikai General Electric (GE) esetleges felelőssége is a Citigroup bankcsoport szerint. A GE gyártotta a bajba került fukusimai atomerőmű reaktorait. A Japánban, az Egyesült Államokban és sok más országban is érvényes jogi szabályozás szerint az atomerőművi balesetekért való közvetlen (pénzügyi és egyéb) felelősséget az atomerőmű üzemeltetője és az illetékes kormány viseli, ezt írta a Citigroup elemzője, Deane M. Dray hétfőn az ügyfeleknek.

Egy 1961-ben elfogadott törvény másfelől felmenti a pénzügyi kártérítés felelőssége alól a japán atomerőmű-üzemeltetőket földrengés, illetve szökőár esetén.

Ugyanakkor a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Munich Re hétfőn közleményt adott ki, és abban megígérte minden “tapasztalata, pénzügyi ereje és helyismerete” felhasználását Japán megsegítésére. A közlemény nem tért ki külön az atomerőművek kérdésére.

Elemzők úgy vélik, hogy a japán katasztrófa miatt mindenesetre emelkedhetnek a biztosítási díjak világszerte.

A Reuters a helyzetet ismerő, meg nem nevezett tájékoztatókra hivatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik