Nagyvilág

Kadhafi megfenyegette az EU-t

Líbia bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal.

Eddig Franciaország volt az egyetlen nyugati ország, amely elismerte a Moammer Kadhafi kormányának megbuktatásáért harcoló Líbiai Nemzeti Tanácsot.

“Nyilvánvaló, hogy a francia kormány Líbia megosztására összpontosít” – közölte Kaled Kaim líbiai külügyminiszter-helyettes újságírókkal Tripoliban, amikor bejelentette a kormány döntését.

A példátlan lázadással szembesülő líbiai vezető az Európai Unió vezetőinek küldött pénteki üzenetében úgy fogalmazott, hogy Líbia kénytelen lesz feladni a terrorizmus elleni küzdelmet támogató erőfeszítéseit és megváltoztatni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szembeni politikáját, ha Európa nem támogatja és tagadja Líbia aktív szerepét az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, illetve nem ismeri el Líbiát Észak-Afrika és egész Afrika stabilitásának garanciájaként.

Líbia képes elbánni a terroristákkal, akik Szomália szintjére akarják lezülleszteni az országot – szögezte le Kadhafi, aki az al-Kaida híveit tette felelőssé a Líbiában kirobbant lázadásért. Hozzátette, hogy Líbia nem küzd tovább az illegális bevándorlás ellen, ami arra vezet majd, hogy “feketék milliói özönlenek Európa irányába”.

Miközben az Európai Unió tagállamának állam- és kormányfői pénteken brüsszeli rendkívüli ülésükön a líbiai helyzetről tanácskoztak, a líbiai parlament vezetője az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveres gengszterbandának minősítette a fegyveres ellenzék által megalakított Líbiai Nemzeti Tanácsot, s eltanácsolta a Nyugatot a kelet-líbiai Bengáziban székelő testület támogatásától. Franciaország csütörtökön a líbiaiak legitim képviselőjének ismerte el a Mohamed Abdel-Dzsalil vezette tanácsot.

“Hogy engedheti meg magának Európa, hogy kapcsolatba lépjen egy képzeletbeli tanáccsal? Ez egy katasztrófa, hogy tiszteletre méltó kapcsolatba léphettek ezzel a bűnbandák irányítása alatt álló tanáccsal” – fogalmazott Mohamed Abdul Kászim al-Cvai, a líbiai parlament főtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik