Nagyvilág

Titkos űrrepülő kering a Föld körül

Újabb titkos katonai űrrepülőt bocsátott fel az amerikai légierő egy Atlas 5-ös hordozórakétával - jelentette be vasárnap közleményében a Boeing cég.

Az űreszközt Cap Canaveralból bocsátották fel. Az X-37B jelű űrrepülőgép kívülről az amerikai űrhivatal (NASA) űrsiklóihoz hasonlít, de attól sokkal kisebb. Súlya 5 tonna, hossza 8,3 méter, szárnyainak fesztávolsága 4,6 méter. A gépet a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották, a NASA űrsiklóival szemben napenergiával működik. Robotpilóta irányítja, és nem tervezik, hogy fedélzetén embert szállítson.

Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint rendszerbe állítását követően az X-37B-t számos küldetés végrehajtására használhatják a világűrben; felderítésre, műholdak kiszolgálására, javítására és visszaszállítására.

Az első mini űrrepülőgépet tavaly áprilisban indították, és az nyolc hónapig tartózkodott a világűrben, majd a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton szállt le decemberben, jó állapotban. Útjával megalapozta a következő – a most felbocsátott űreszköz – küldetését, amelyen kisebb módosításokat hajtottak végre. Sokkal részletesebb vizsgálatát és elemzését a felújításkor végzik el. Egyelőre ugyan nem tervezik, hogy visszatér a világűrbe, de az amerikai légierő ezt szeretné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik