Nagyvilág

Megbüntette az ENSZ Kadhafit

Szankciókkal sújtotta szombaton Moammer el-Kadhafit és családtagjait, illetve a líbiai vezető közvetlen környezetéhez tartozó személyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely egyben a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) elé terjesztette a líbiai vérengzések kivizsgálását.

A 15 tagú Biztonsági Tanács egyhangúlag döntött arról, hogy utazási korlátozásokat vezet be Kadhafi és gyerekei – négy fia és lánya – ellen, illetve a líbiai vezető más rokonaival és bizalmasaival, összesen 16 emberrel szemben. Elrendelte továbbá bankszámláik befagyasztását. A testület mély aggodalmát fejezte ki a líbiai helyzet miatt, elítélte az erőszakot és a polgári lakosság elleni erő alkalmazását, az emberi jogot széles körű és módszeres megsértését.

A BT döntött arról, hogy azonnal ICC elé terjeszti a tüntetők elleni véres hatósági fellépés kivizsgálásának, illetve a civilek haláláért felelős személyek felelősségre vonásának az ügyét. Az ICC főügyészének két hónapon belül jelentést kell tennie a BT-nek a vizsgálatokról. A BT emellett fegyverszállítási embargót is elrendelt Líbiával szemben.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a BT által foganatosított szankciók “világos figyelmeztetés jelentenek a líbiai kormánynak, hogy véget kell vetnie a gyilkosságoknak”. “Azok, akik civileket mészárolnak le, személyesen fognak felelni érte” – mondta az amerikai nagykövet.

Átmeneti kormány

Átmeneti kormányt alakított Moammer el-Kadhafi líbiai elnök ellenzéke az ország keleti részén fekvő, a tüntetők kezén lévő Bengázi városban, és az ideiglenes kabinetet azonnal támogatásáról biztosította Líbia washingtoni nagykövete és ENSZ-beli hivatalos képviselője. Az átmeneti kormány megalakulását Musztafa Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter jelentette be. A volt tárcavezető közölte, hogy az átmeneti kormány összetételét vasárnap hozzák nyilvánosságra a Kadhafi elleni lázadás kiindulópontjául szolgáló kikötővárosban.

Kadhafinak “most” kell távoznia

Barack Obama amerikai elnök kijelentette szombaton, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek “most” kell távoznia a hatalomból, mert elvesztette legitimitását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéskor mondta ezt. “Ha egy ország vezetője csak a népével szembeni tömeges erőszak alkalmazásával tud hatalmon maradni, akkor elvesztette legitimitását, és azt kell tennie, ami jó országának, vagyis most kell távoznia” – mondta Obama.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter elrendelte, hogy vonják meg az amerikai vízumot a Kadhafi-rezsim vezetőitől és családtagjaitól, illetve azoktól, akik felelősök az emberi jogsértésekért Líbiában. A Fehér Ház mindeddig nem követelte nyíltan Kadhafi távozását, s azt az álláspontot képviselte, hogy csak Líbia polgárai mondhatják meg, ki vezesse az országukat.

A Sky News hírtelevízió úgy értesült, hogy Tony Blair volt brit miniszterelnök – aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország közös közel-keleti békemegbízottja – pénteken beszélt telefonon Kadhafival, s arra figyelmeztette őt, hogy utolsó esélye van a líbiai helyzet békés rendezésére. Hozzátette, hogy amennyiben Kadhafi nem él ezzel a lehetőséggel, és nem rendezi békés úton nézeteltéréseit ellenlábasaival, akkor a NATO beavatkozhat Líbiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik