Nagyvilág

Ukrán lap: a cél a Nagy-Magyarország

A Nagy-Magyarország iránti nosztalgiával összefüggésben kell szemlélni a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt - írta egy ukrán hetilap.

A törvény egyben Magyarország szomszédainak a tesztelése is, emellett cél az anyaország határain kívül élő magyar nemzeti közösségek erkölcsi támogatása, amivel Magyarország nem minden szomszédja ért egyet – vezeti fel terjedelmes elemzését az országos ukrán lapokban Vlagyimir Martin néven publikáló ismert ungvári újságíró, Jaroszlav Halasz. Ukrajna kapcsán rámutat, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezres magyarság számára a magyar állampolgárság felvétele nem csak erkölcsi támogatást jelent, hanem nagyon komoly anyagi előnyökkel is járhat.

Azzal összefüggésben, hogy jelent-e potenciális veszélyt Ukrajna számára a magyar kettős állampolgárság, a szerző megállapítja: a kárpátaljai magyarság lélekszáma ugyan csekély, de egy nagyon konszolidált, az anyaországához egyértelműen kötődő, szinte kizárólag magyarul beszélő közösségről van szó; s az életét a magyar állampolgárság aligha fogja gyökeresen megváltoztatni, ám a jövőben felerősödhet a részéről a területi autonómia követelése.

Ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy Magyarország a jelenlegi helyzetben “állampolgárainak a védelme ürügyén” területi vagy egyéb követelésekkel lépne fel Ukrajnával szemben – fogalmaz a cikkíró, aki szerint az állampolgársági ügy nem fogja gyökeresen megváltozni a kárpátaljai magyar kisebbség hangulatát vagy a két ország viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik