Nagyvilág

Százezrek mozdultak meg Egyiptomban

Negyedmillióan gyűltek össze a kairói Tahrír téren, hogy nyomatékot adjanak a rendszerváltást célzó követelésüknek. A megmozdulások kezdete, azaz január 25-e óta ez a legnagyobb tüntetés - írja a BBC.

A BBC beszámolója szerint Váel Gonim, a Google 30 éves közel-keleti és észak-afrikai marketingigazgatója, az egyiptomi internetes kampány főszervezője is a helyszínre érkezett. 12 napig bekötött szemmel, előzetes letartóztatásban tartották, most először szólhatott közvetlenül a tüntető százezrekhez.

Százezrek mozdultak meg Egyiptomban 1

Miután kifejezte mennyire lenyűgözi a tömeg, közölte: “Nem adjuk fel, amíg nem távozik a rezsim”. Azt is hozzátette, hogy hősnek tartja azokat, akik meghaltak közös ügyükért az elmúlt napokban. Ezzel nincs egyedül, hiszen “A mártírok vére” feliratok és az áldozatok arcképei több transzparensen megjelennek.

Százezrek mozdultak meg Egyiptomban 1

Azt, hogy mekkora a megmozdulás, az is jól mutatja, hogy a katonaság már nem kéri a demonstrálók személyigazolványát, akik azt skandálják, “mi vagyunk a nép, mi vagyunk a hatalom”.

Szavaik szerint nem hisznek Hoszni Mubarak elnöknek és Omar Szuleiman alelnöknek, akik szerintük csak az időt húzzák, hogy kifárasszák a mozgalmat. Erre azonban nem kerül sor, hiszen a Facebookon is folyamatosan kommunikálják a világ felé, hogy mit gondolnak, a portálon keresztül mozgósítják magukat.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA

A jelek szerint az emberek egyre vehemensebben követelik: Mubarak ne töltse ki szeptemberig tartó mandátumát. Ő a kijelentette: marad és megvárja a választásokat.

Emellett. ma aláírta az alkotmányozó bizottság felállításáról szóló rendeletet. A bizottság a hatalom békés átadásának az egyik legfontosabb jogi intézménye lehet: a jogászokból és kormánypárti valamint ellenzéki politikusokból álló bizottság feladata lesz, hogy felügyelje az alkotmánymódosítások és a szükséges törvénymódosítások végrehajtását.

A brit hírügynökség szerint a keddi és a péntekre tervezett tüntetés fogja megmutatni, mennyire képesek nyomás alatt tartani az elnököt. A keddi napon egyelőre azt érték el, hogy szabadon engedtek 34 politikai foglyot, miután megígérték, hogy “békében fognak élni a társadalommal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik