Nagyvilág

Vámhivatalnál robbantottak Kandahárban

Egy afgán tolmács és több amerikai katona vesztette életét hétfőn egy öngyilkos merényletben, amelyet egy vámhivatalnál követtek el Kandahárban - közölte a tartományi rendőrség parancsnoka.

Az Afganisztánban állomásozó NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy a halottak között amerikai katonák is vannak, de azt nem közölte, hogy hányan vesztették életüket.

Szemtanúk elmondták, hogy a detonáció épp akkor történt, amikor néhány amerikai katona belépett a vámhivatal épületébe. Egy másik hivatalos afgán forrás a tolmácson kívül egy afgán civil és egy ISAF-katona halálát említette. Zalmai Ajobi tartományi szóvivő elmondta, hogy az öngyilkos merénylő célpontja az ISAF egyik konvoja volt. Az AP hírügynökség jelentése szerint a támadásért a tálibok vállalták a felelősséget.

A dél-afganisztáni Kandahár tartomány a tálibok egyik fellegvárának számít, s az utóbbi hónapokban megnőtt a szélsőségesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma. Az amerikai és NATO-parancsnokok ennek ellenére hangoztatják, hogy a felkelők elleni küzdelem eredményes. Az észak-atlanti szövetség egyik magas rangú tisztviselője épp hétfőn jelentette be, hogy már 900 afgán harcos szánta el magát a fegyverletételre.

A délelőtt folyamán fegyveresek megöltek egy tartományi elöljárót Afganisztán keleti határvidékén. A munkahelyére tartott, amikor négy afgán katonai egyenruhát viselő férfi lelőtte őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik