Nagyvilág

Mubarakot Németországba küldhetik gyógykezelésre

Omar Szuleimán egyiptomi alelnök környezete azt fontolgatja, hogy az Hoszni Mubarak elnököt gyógykezelésre Németországba küldik.

A The New York Times című amerikai napilap értesülése szerint Mubarak szokásos orvosi ellenőrzésre utazna Németországba, de ezúttal hosszabb időre maradna ott. Így akarják lehetővé tenni számára a méltó távozást a hatalomból. Más forrásból ezt az értesülést eddig nem erősítették meg.

Egy másik megoldás lehetne – írta a lap egy meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva -, ha az egyiptomi elnök visszavonulna sarm-es-sejki nyaralójába. Az a cél, hogy Mubarak hagyja el az elnöki palotát, de ne kelljen lemondania hivataláról.

Az amerikai lap szerint ezek az elképzelések Szuleimán és az egyiptomi katonai vezetés azon terveinek részét képezik, hogy Mubarak befolyását korlátozzák, és egyidejűleg megkezdjék egy átmeneti kormány létrehozását az ellenzék bevonásával. Az ellenzék azonban csak azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni Szuleimánnal, ha Mubarak végleg távozik a hatalomból – írta a The New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik