Nagyvilág

Soha nem látott tömeg Kairó központjában

A pénteki imák után egyre többen gyülekeznek a kairói Tahrír téren, az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak távozást követelve.

Egyes jelentések szerint soha nem látott tömeg gyűlt össze az egyiptomi főváros központjában, több tízezren lehetnek. A tömeg egyelőre békés, habár több hírügynökség is úgy tudja, hogy Mubarak hívei közül is többen megjelentek már a Tahrír (magyarul: szabadság) téren. A demonstrálók között látni az Arab Liga egyiptomi főtitkárát, Amr Musszát is, aki korábban egy francia rádiónak adott interjújában kijelentette: készen áll szolgálni a népet, így akár elnökjelölt is lehet belőle Mubarak esetleges távozása után. Amr Mussza egyébként tíz éven át Mubarak külügyminisztere is volt.

Egyiptom második legnagyobb városában, Alexandriában is tízezrek tiltakoznak a Mubarak-rezsim ellen. Az AFP hírügynökség egyik fotóriportere szerint a nagyváros központjában, egy mecsetnél gyűltek össze az egyelőre békésén demonstrálók.

Eközben az ellenzéki iszlamista mozgalom, a Muszlim Testvériség vezetője, Rasad Al Bajumi bejelentette: fel kellene mondania a békeszerződést Izraellel a Hoszni Mubarak esetleges távozása után megalakuló ideiglenes kormánynak. Korábban a Testvériség a békeszerződés fenntartását ígérte. Ugyanezt mondta még csütörtök este a CNN hírtelevíziónak Mohammed Morszi, az egyiptomi iszlamista szervezet szóvivője. Morszi szerint Izraelt el sem ismernék, ha a Testvériség szerephez jut a jövőben az egyiptomi kormányzásban. A szóvivő azt mondta: Izrael nem tartotta tiszteletben a békeszerződést, ezért az egyiptomi parlament feladata lesz majd eldönteni, mi legyen a megállapodás sorsa.

Az egyiptomi ellenzék péntekig adott határidőt Mubaraknak a lemondásra, és további tüntetésekre szólított fel. A demonstrációk 11 napja tartanak Egyiptomban.

Élő közvetítés a helyszínről:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

AJÁNLOTT LINKEK:

Már a Fehér Házban is Mubarak távozásáról tárgyalnak (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik