Nagyvilág

Lázasan keresik a moszkvai robbantókat

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merénylettel összefüggésben az orosz hatóságok a gyanúsítottakat keresik.

A ganyúsítottak közül főként egy Vitalij Razdobugyko nevű férfi után kutatnak, aki az iszlám legradikálisabb áramlatára, a vahhábizmusra tért át – jelenti a pénteki orosz sajtó.

Razdobugyko a Nogaj Dzsamaat csoporttal áll kapcsolatban, s ennek kapcsán a lapok írnak a sztavropoli szélsőséges szervezetre mutató nyom hátteréről és több tisztségviselő leváltásáról. Az egyik újság arról is beszámol, hogy a közlekedés biztonságáért felelős rendőrségi igazgatóság munkatársai tavasztól decemberig egyetlen fillér fizetést sem kaptak.

A leváltott tisztségviselők között van a repülőtér rendőri szolgálatának vezetője és két helyettese; a vezető és az egyik helyettes komoly érdemeket szerzett a terrorizmus elleni harcban.

Az orosz törvényhozás tervbe vette egy új terrorfenyegetettségi jelzőrendszer bevezetését: a színkóddal ellátott rendszer hasonló ahhoz, amit az Amerikai Egyesült Államok vezetett be a 2001. szeptember 11-i terrotámadás után, és amelyet április végére meg is szüntet majd. Az AP úgy tudja, hogy az erről szóló döntést februárra időzítette az orosz Duma, de a 35 halálos áldozatot követelő domogyevói merénylet miatt pénteken határoznak róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik