Nagyvilág

Médiatörvény: Brüsszel fokozta a nyomást Budapestre

Az AFP francia hírügynökség szerint az Európai Bizottság fokozta a nyomást Magyarországra vitatott médiatörvénye kapcsán.

Az Európai Bizottság a vitatott magyar médiatörvényt nemcsak az unió audiovizuális médiáról szóló irányelveire tekintettel vizsgálja, de az EU alapjogi chartájában rögzített sajtószabadság megsértésének vonatkozásában is – mondta hétfőn Brüsszelben a bizottság médiaügyi biztosának, Neelie Kroesnak a szóvivője.

Mint Jonathan Todd szóvivő Brüsszelben kifejtette, az EU hatóságai azt is górcső alá veszik, hogy nem sérül-e a szolgáltatások telepítésének és nyújtásának az uniós szerződésben előírt szabadsága.

A felügyeleti hatóság szerepével azonban nem foglalkoznak.

Az AFP brüsszeli keltezésű jelentésében rámutat, hogy Brüsszel két hetet ad Budapestnek a jogszabály módosítására, ha nem akarja kitenni magát egy eljárásnak a szólásszabadság megsértéséért, ami példátlan lenne Európában.

A magyar kormánynak a múlt hét végén elküldött levelében – amelynek másolatát az AFP hétfőn szerezte meg – Neelie Kroes, az ügyben illetékes európai biztos közölte: a vizsgálatok nyomán a hozzá tartozó szolgálatoknak “komoly kételyei” vannak arról, vajon a törvény megfelel-e az európai uniós szabályoknak.

Kroes két hetet adott Budapestnek, hogy válaszoljon arra, miként gondolja eloszlatni ezeket a kétségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik