Nagyvilág

Komoly hiánnyal küzd az ENSZ élelmezési programja

Az Élelmezési Világprogram (World Food Programme) 3 milliárd dollárral kevesebb pénzből gazdálkodhat idén a globális éhezés visszaszorításának érdekében.

Az Associated Press úgy tudja, hogy az élelmiszerárak folyamatos emelkedésével ez a hiány csak növekedni fog. Josette Sheeran az ENSZ szakosított szervének munkatársa elmondta: ez pont a fele annak az összegnek, amire szükségük lenne az ügynökégnek.

A szervezetnek körülbelül 6 milliárd dollárra lenne szüksége a hatékony munkához, de csak 2,8 milliárd áll rendelkezésünkre – mondta Sheeran. Ha az emberek éheznek, mindössze három lehetőségük van: fellázadnak, kivándorolnak, vagy meghalnak- jelentette ki. Sheeran utalva arra, hogy az éhezés megelőzése sokkal költséghatékonyabb, mint a fenti következmények megoldása.

A szakértő szólt arról is, hogy az éhezés a 2008-as gazdasági és élelmezési krízis óta folyamatosan nő, jelenleg több mint 1 milliárd ember kénytelen napi egyetlen étkezéssel élni. Amennyiben tovább emelkednek az élelmiszer árak, ebből kétnaponta mindössze egyetlen étkezés lehet- figyelmeztetett Sheeran.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik