Nagyvilág

Japán megakasztotta az ENSZ klímacsúcsát

Lefulladtak az ENSZ által megrendezett cancúni klímatárgyalások, amikor Japán kategorikusan kijelentette, hogy elzárkózik a Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbításától - adta hírül a Guardian.

Az 1992-ben megszövegezett, és 1997-ben elfogadott nemzetközi szerződés a legnagyobb kibocsátókat átlagosan 5 százalékos károsanyag-kibocsás csökkentésre kötelezte 2012-ig. A jegyzőkönyv lejártának közeledtével azonban új megegyezést kell találniuk a feleknek, ám a mexikói csúcstalálkozón tárgyalóasztalhoz ült 193 tagállam egyre kevesebb esélyt lát egy kompromisszumos megoldás kialakítására.

A japán delegáció szerdán közleményben deklerálta, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó meghosszabbítani a Kiotói protokollt. Korántsem elhanyagolható tényező, hogy Japán már a tárgyalások legelején előrukkolt ezzel a nyilatkozattal – mondta az eset kapcsán egy brit diplomata. A tokiói taktika ugyanis könnyedén a fejlődő tagállamok delegációinak kivonulásához, és az egyeztetések kifulladásához vezethet. AZ ENSZ államok képviselői hétfőn ültek tárgyalóasztalhoz Cancúnban, az egyeztetések hivatalosan 12 napig tartanak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Keveset várnak a cancúni klímatárgyalástól (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik