Nagyvilág

Összeomlott a kormány Libanonban

Kiléptek a libanoni egységkormányból a Hezbollah síita mozgalom miniszterei, majd egy hozzájuk csatlakozó politikus lemondása kikényszerítette az egész kormány összeomlását.

A libanoni hírügynökség jelentése szerint először a Hezbollah és a politikai szövetségesei által delegált tíz miniszter lépett ki a kormányból, majd egy tizenegyedik is bejelentette távozását, és ez az alkotmányos szabályok alapján már elég a kormány megbuktatásához.

Az ügy háttere az, hogy a Hezbollah már hónapok óta nyomást gyakorolt Szaad Haríri kormányfőre, hogy ne támogassa a hollandiai székhelyű különleges ENSZ-törvényszéket, amelynek feladata: kivizsgálni, kik gyilkolták meg 2005 februárjában a kormányfő apját, Rafik al-Harírit.

A libanoni kormány az ügy miatt nem volt képes normális működésre, mert a Hezbollah bojkottálta üléseit, azt követelve, hogy mondják ki: a törvényszék “hamis tanúvallomásokra” alapozta vizsgálatát. Haríri tábora azonban kitartott a törvényszék működése mellett.

A kormány bukásának pillanatában Szaad Haríri éppen Washingtonban tartózkodott, Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalt, de megszakította látogatását. Obama szolidaritását fejezte ki az ügyvezetővé átminősült kormányfővel, és mindketten hangsúlyozták, hogy “a feleknek tartózkodniuk kell a fenyegetésektől és az instabilitást okozó lépésektől”. A Fehér Ház szerint a fejlemények “a Hezbollah és szövetségesei félelmét bizonyítják”.

Haríri Washingtonból hazaindult, de csütörtökön megáll Párizsban, és tárgyal Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik