Nagyvilág

A franciák szerint Románia nem készült fel Schenghenre

Semmit sem használ, ha elhallgatják az igazságot, amely szerint Románia és Bulgária még nem teljesítette teljes mértékben a schengeni csatlakozás feltételeit - mondta az Evenimentul Zilei hétfői számában megjelent interjúban Henri Paul, Franciaország bukaresti nagykövete.

A diplomata a bukaresti napilapban ismételten hangsúlyozta országa álláspontját, amely szerint az említett két ország márciusi schengeni felvétele még túl korai lenne. Felhívta a figyelmet az igazságszolgáltatás és a biztonság területén még megoldatlan problémákra, amelyeket Párizs szerint együttesen kellene orvosolni.

Közös fellépésre van szükség, hogy Romániával és Bulgáriával együtt megtalálják azokat az utakat, amelyek elvezetnek e problémák megoldásához, hiszen ezek elkendőzése semmit sem használ – hangsúlyozta Henri Paul.

A lap kérdésére válaszolva emlékeztetett: Franciaország nagyon sokat tett Románia európai uniós felvétele érdekében, így most nem vádolható azzal, hogy diszkriminálná ezt az országot. Utalt a két ország közötti, 130 évre visszatekintő “privilegizált” kapcsolatra. Úgy vélte, hogy Romániának is érdeke, ha jobb körülmények között csatlakozik a schengeni övezethez. Franciaország jó barátként hívja fel a figyelmet arra, hogy az ehhez szükséges feltételek még nem teljesültek – teszi hozzá a diplomata, aki úgy véli: a két ország viszonya ettől még nem került zsákutcába.

A lap utalt azokra a sajtóban napvilágot látott feltevésekre, amelyek szerint a francia magatartás összefüggésbe hozható esetleg azzal, hogy nem sikerült szerződést kötni Romániával a francia technológia eladásáról a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorainak megépítése számára. A nagykövet határozottan leszögezte: a francia álláspont hátterében nincs semmiféle retorziós vagy alkudozási szándék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik